Glas Javnosti

GEODETSKI ZAVOD: Hakerski napad nije ugrozio podatke građana

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Nema kupoprodajnih transakcija, obustavljeno je izdavanje građevinskih dozvola i nema mogućnosti za uzimanje listova nepokretnosti niti davanja hipotekarnih kredita, navode iz RGZ-a

Intenzivno se radi na proveri informacionog sistema Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) koji je preventivno zaključan zbog hakerskog napada, kaže Maja Radović iz RGZ-a i ističe da podaci nisu ugroženi i da građani ne treba da brinu.

Radović je rekla da se sistem pažljivo proverava, deo po deo, i da je akcenat na bezbednosti podataka zbog čega nijedan stručnjak ne može da kaže koliko je vremena potrebno da se sve vrati u normalu.

„Nemamo informaciju da se desila krađa bilo kog podatka”, rekla je Radovićeva u na K1 televiziji, prenosi Tanjug.

Dodala je da pristup sistemu nemaju ni zaposleni ni spoljni korisnici preko kojih bi, kako kaže, hakeri mogli da nastave da napadaju, ističući da su oni koji u sistem ulaze onlajn najveća opasnost.

Prema njenim rečima, primećene su hakerske aktivnosti i prema drugim državnim institucijama, a napad na Republički geodetski zavod je, ističe, deo sistemskog napada prema celokupnoj infrastrukturi države Srbije.

„Napad ne bi trebalo da se ni na koji način odrazi na bezbednost podataka i apelujemo na strpljenje građana. E-katastar i e-šalter imaju najvažniju ulogu i prioritet su za puštanje u rad”, navela je Radovićeva i naglasila da ne postoji razlog za zabrinutost.

Ona je navela da su u utorak ujutro primećeni napadi na IT infrastrukturu RGZ i da je primećeno da je došlo do pretnje IT sistemu zbog čega je, kaže, preventivno odmah sve zaključano.

„Sistemi su mnogo širi od katastra, jer obuhvataju i kompletnu nacionalnu infrastrukturu geoprostornih podataka. Osnov suvereniteta svake države su geoprostorni podaci i to je stav UN-a. Ovaj napad se zato posmatra i kao napad na Republiku Srbiju i na njen suverenitet”, rekla je Radovićeva.

Dodala je da RGZ ima podršku tima stručnjaka koji se bave sajber bezbednošću iz Tužilaštva za visokotehnološki kriminal, MUP-a, BIA-e i drugih državnih organa, te da se intenzivno radi na otkrivanju uzroka, forenzici, sprečavanju problema i zaštiti podataka.

Govoreći o efektima zaključavanja sistema, Radovićeva je kazala da nema kupoprodajnih transakcija, da je obustavljeno izdavanje građevinskih dozvola i da nema mogućnosti za uzimanje listova nepokretnosti niti davanja hipotekarnih kredita.

Navela je da baze RGZ sadrže podatke o 18 miliona parcela, ali da postoje rezervne kopije svih podataka.

„Sve što postoji u digitalnom, postoji i u papirnom obliku. U najgorem slučaju, kada bi se i dogodilo da sve nestane, sva dokumentacija postoji u arhivama. Jedino što trenutno izaziva nervozu je to što tržište nepokretnosti ne funkcioniše i što poslovi ne mogu da se obave”, kazala je Radovićeva.

Dodala je da su građani samo trenutno sprečeni da obavljaju kupoprodajne aktivnosti i da neće biti pada, već da je reč o zastoju na tržištu nekretnina.

„Čim sistem bude ponovo funkcionalan, građani će obaviti sve svoje poslove i kupoprodaje. Malo će samo da pričekaju i da se strpe. Skuplje je da brzo pustimo u rad sisteme i da oni ostanu nezaštićeni nego da pričekamo”, kazala je Radovićeva.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR