Glas Javnosti

GDE ZAVRŠAVA ROBA SA CARINE: Šta se uništava, a šta prodaje?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Tokom protekle godine, prema podacima Uprave carina, na granicama Srbije zaplenjeno je 717 kilograma raznih narkotika, 321.000 litara nafte, gotovo 1,4 miliona komada cigareta, cigarilosa i tompusa, 11,5 kilograma zlata, ali i nakit, umetničke slike, odeća, obuća, automobili, luksuzni satovi, pa i životinje, oružje, municija, i - između ostalog - blizu pet milona evra neprijavljene gotovine.

Postavlja se pitanje - šta se, posle zaplene, dešava sa tim stvarima. U Upravi carinakažu da se one, posle odluke suda o trajnom oduzimanju - ili uništavaju ili prodaju na javnim licitacijama. Zaplenjen keš ide direktno u budžet, a životinje - u zoološki vrt, piše N1.

Otkrivene carinske prekršaje procesuiraju prekršajni sudovi po mesnoj nadležnosti. Sud je taj koji, pravosnažnom presudom, odlučuje i o krajnjoj sudbini robe oduzete u prekršaju, kao i o zaštitnim merama.

"Ukoliko sud pravosnažnom presudom naloži da se roba iz prekršaja trajno oduzme, u zavisnosti od prirode robe – sud donosi i odluku o daljem postupanju sa njom. Na primer, ako su u pitanju zabranjene supstance, narkotici, lekovi, akcizni proizvodi poput duvana i cigareta – oni se uništavaju. A, ako je reč o robi široke potrošnje, nalaže se njena prodaja na javnim licitacijama. Isto se dešava i sa vozilima oduzetim u prekršajima iz bilo kog razloga", navode za portal N1 u Upravi carina.

Carinska služba podnosi prekršaju prijavu, a njen zadatak je i da, kako ističu - sprovede konačnu odluku suda, odnosno organizuje javnu licitaciju na kojoj će roba za koju je tako naloženo - biti prodata.

"Javne licitacije organizuje Uprava carina po carinarnicama kada se za prodaju prikupi dovoljna količina robe", objašnjavaju u Carini.

Kada je reč o drugim vrstama robe zaplenjene u prekršajima, ističu da za svaku postoji jasno propisana procedura šta se sa njom dalje dešava.

Pokretne stvari (satovi, nakit i telefoni) se takođe prodaju na javnim licitacijama, kao i sve vrste vozila.

Zaplenjeni lekovi, narkotici, cigarete i duvan se, kako ističu u Upravi carina - uništavaju.

Životinje, keš, antikviteti

Nelegalna trgovina životinjama koje spadaju u zaštićene vrste odavno je postala unosan biznis na svetskom nivou.

Procene su Interpola da se vrednost nelegalne trgovine zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama globalno kreće i do 20 milijardi dolara godišnje.

Srpski carinici su u neprijavljenom prtljaju putnika otkrivali i žive životinje, ali i šape aligatora, preparirane vučje glave, krzna leoparda.

Žive životinje se predaju dežurnim veterinarskim inspektorima koji ih smeštaju u najbliži zoološki vrt.

Unsplash/Philippe Tinembart

Ministarstvo za zaštitu životne sredine nadležno je za mrtve primerke životinja, delove, derivate i proizvode. Oni se drže u Prirodnjačkom muzeju ili u Ministarstvu zaštite životne sredine za potrebe edukacije u cilju zaštite i očuvanja divljih vrsta, ali i za za obuku nadzornih organa koji vrše kontrole.

Kada je reč o gotovini, zaplenjeni neprijavljeni novac se uplaćuje na namenski račun Narodne banke Srbije, a potom ide direktno u državni budžet.

"Pored novca oduzetog u deviznim prekršajima, u državni budžet direktno se slivaju i sva sredstva ostvarena prodajom robe na javnim licitacijama", ističu u Upravi carina.

"Ukoliko je reč o umetničkim delima ili antikvitetima, oni se predaju institucijama kulture koje imaju uslova za njihovo čuvanje", ističu u Upravi carina.
Podsetimo, zaplenjena slika čuvenog srpskog slikara Paje Jovanovića, koju je letos gradski sekretar za komunalne i stambene poslove Beograda Nikola Kovačević uneo u Srbiju, nalazi se u trezoru Narodne banke Srbije. U ovom slučaju prekršajni postupak zbog unošenja umetničke slike u zemlju bez prijavljivanja još nije okončan, ali se slika - umesto u carinskoj ispostavi gde je prekšaj i nastao i gde bi slika trebalo da se nalazi do okončanja postupka - čuva u trezoru NBS, pošto je neophodno da se čuva pod određenim uslovima.

BONUS VIDEO: KAKO DA TUŽITE TRGOVCE ZBOG PREVARE (2. DEO)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR