Glas Javnosti

GDE JE NESTALO 190 HILJADA EVRA ZA RAZVOJ POLJOPRIVREDE: Ova opština moraće da vrati novac

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Zbog nenamenskog trošenja sredstava koje je dobila za realizaciju projekta za razvoj poljoprivrede, opština Kučevo moraće da vrati novac Ministarstvu finansija.

Radna grupa Ministarstva finansija analizom izveštaja iz opštinske uprave Kučevo utvrdila je da je 190 hiljada evra za realizaciju projekta „Young farmers for Kučevo future“ potrošeno nenamenski, nezvanično saznaje TPKNews.

Ministarstvo finansija je rešenjem naložilo Opštinskoj upravi Kučevo da novac u visini od 190 hiljada evra, namenjenog za realizaciju ovog projekta vrati na račun tog ministarstva.

Ugovor u vrednosti od 190 hiljada evra za realizaciju projekta „Young farmers for Kučevo future“ (Mladi farmeri (poljoprivrednici) budućnost Kučeva) potpisan je sa Ministarstvom finansija Republike Srbije – Odsek za ugovaranje i finansiranje programa koje podržava i finansira Evropska unija.

Projektom je planirano da se sredstva ulože u razvoj poljoprivrede, a u saradnji sa Poljoprivrednim i Šumarskim fakultetom iz Beograda uradi bonitiranje zemljišta prema pravilniku o katastarskom klasiranju i bonitiranju zemljišta, kojim bi bilo obuhvaćeno laboratorijsko ispitivanje zemljišta, izrada detaljne karte plodnosti zemljišta sa elaboratom za celu opštinu. Takođe je ovim projektom bilo planirano kompletno renoviranje zgrade bivšeg komiteta, opremanje kancelarija i konferencijske sale za potrebe biznis inkubatora i stručne poljoprivredne službe.

Inače, zbog malverzacija i sumnje u netransparentno trošenje novca, Ministarstvo finansija Republike Srbije je formiralo radnu grupu za analizu izveštaja utroška sredstava za projekat “Young farmers for Kučevo future“ koji im je dostavljen iz Opštinske uprave Kučevo.

Razlog vraćanja novca je jednostavan, opština kao nosilac ovog projekta kojoj je prepuštena organizacija projekta, nije opravdala trošenje novca.

Gde je završio novac namenjen za realizaciju projekta jedino znaju odgovorni iz sadašnje opštinske vlasti. Na šteti su poljoprivrednici ali i poreski obveznici koji će morati da se odreknu asfaltiranja puteva i drugih neophodnih projekata zbog pokrivanja troškova vraćanja ovih sredstava Ministarstvu finansija, navodi TPKNews.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR