Glas Javnosti

GASPROM PORUČIO: Ne možemo da utičemo na dobro funkcionisanje Severnog toka

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ruski Gasprom (Gazprom) saopštio je da ne može da garantuje da će gasovod Severni tok preko koga se gasom snabdeva Evropa moći dobro da radi.

Gasprom je naveo da ne može da potvrdi da će uspeti da dođe do nemačke turbine koja je popravljena u Kanadi. Gasovod je trenutno zaustavljen na deset dana zbog redovnog godišnjeg remonta, a evropske zemlje strahuju da bi Moskva mogla da pokuša da nađe tehnički razlog kao izgovor da trajno prekine isporuke gasa preko tog gasovoda i da tako na njih izvrši pritisak u kontekstu ukrajinskog sukoba.
Čak i pre prekida rada Severnog toka jedan za remont Rusija je znatno smanjila isporuke gasa poslednjih nedelja pravdajući tim nedostatkom turbina Simens koje su po Rusiji potrebne za rad stanica za kompresiju gasovoda i čiji su neki delovi poslati u Kanadu na popravku, prenosi sajt 021.rs.
- Gasprom ne raspolaže sada nikakvim dokumentom koji bi dozvolio Simensu da iz Kanade iznese motor turbine za stanicu za kompresiju Portovaja - naveo je Gasprom.
Dodaje se da je pod takvim uslovima nemoguće da se potvrdi bezbedan rad te kompresione stanice koja je neophodna za gasovod Severni tok.
Kanada je u subotu saopštila da će vratiti Nemačkoj turbine namenjene za Severni tok uprkos sankcijama uvedenih Rusiji.
Kanadski premijer Džastin Trudo je ocenio da je ta odluka bila teška ali je dodao da su sankcije uvedene da kazne Vladimira Putina i njegove prijatelje a ne kanadske saveznike i stanovnike Evrope.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR