Glas Javnosti

Fiskalni savet podržava trenutno zaduženje države

Ekonomija
Autor: Danas.rs

Jednokratno, privremeno povećanje budžetskog deficita i javnog duga dok traje kriza, opravdano je pod uslovom da se sredstva koriste racionalno i odgovorno, saopštieno je danas.

 

Fiskalni savet je u saopštenju danas istakao da "podržava i podstiče Vladu u nastojanjima da ublaži ekonomsku neizvesnost, čak i po cenu snažnijeg zaduživanja države“.

 

Kako je rečeno, najvažniji zadatak budžeta, tokom pandemije izazvane virusom korona, jeste da neposredno finanisira sve troškove borbe za živote i zdravlje građana Srbije. Uz to, budžet bi morao da ima važnu ulogu u umanjenju ekonomske štete za ugrožene građane i delove privrede koji će ovom krizom biti najviše pogođeni.

Trenutno su najugroženiji zaposleni u privatnom sektoru koji bi mogli ostati bez posla ili primanja i mala i srednja preduzeća koja nemaju raspoložive resurse da se izbore s padom poslovne aktivnosti, dok trenutno nisu ugroženi zaposleni u javnom sektoru i penzioneri jer oni imaju stabilne poslove i stabilna primanja.

 

„Zbog toga država sada ne sme da poseže za strukturnim promenama politika poput smanjenja poreskih stopa, povraćaja dela PDV-a i dr. čak i ukoliko bi se to odnosilo na ograničen broj usluga ili proizvoda, niti za trajnim povećanjem rashoda. Pravac u kom je opravdano da se deluje u sadašnjim okolnostima jeste odlaganje plaćanja određenih poreskih obaveza za preduzeća i stanovništvo koje te obaveze trenutno nisu u mogućnosti da plate, uz eventualnu jednokratnu i ograničenu finansijsku podršku najugroženijim“, piše u saopštenju.

 

„Na ovaj način će se izbeći prekomerno i dugoročno nepotrebno zatvaranje velikog broja radnih mesta i preduzeća“, ocenio je Fiskalni savet.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR