Glas Javnosti

RAST PLATA NIJE PAMETNA ODLUKA: Sa značajnim povećanjem SAČEKATI nekoliko meseci!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Plate u javnom sektoru biće povećane za 3,5 odsto od Nove godine, a zdravstvenim radnicima će plate biti povećane za 5 odsto.

Kada sagledamo ko sve se ubraja u javni sektor dolazimo I do političara, odnosno poslanika u Skupštini.

Koliko će poslaniku republičke skupštine značiti uvećanje od 3,5 odsto koje dobija na svoju platu od prosečnih 70.000 dinara? Tih nepunih 2.500 dinara koje će dobiti 250 skupštinskih delegata u zbiru čini više od 600.000 dinara. Na to treba dodati i povećanja koja će dobiti imenovana lica u skupštini, predsednik, itd...

Dok radnici na minimalcu, koji sada iznosi 31.747 dinara, od januara će nakon uvećanja od 6,6 odsto primati 2.095 više dinara, odnosno 33.842 dinara.

Ovo uvećanje od 3,5 odsto plate sleduje svim zaposlenima u javnom sektoru, na nivou cele države.

Zdravstveni radnici, pak, od januara 2021. dobiće pet odsto uvećanja svojih plata.

Međutim, “administrativci” će ih sustići u aprilu 2021. kada će dobiti dodatno uvećanje od 1,5 odsto. Time će ceo javni sektor biti podveden pod istu kapu i imati pet odsto veću platu u odnosu na onu koja im se sada isplaćuje iz državne kase.

Povećanje plata koštaće državu više od 102 miliona evra.

Sa fiskalnog stanovišta ovo povećanje plata, koje bi na nivou godine trebalo da iznosi između 4,5 i pet odsto poprilično odstupa od preporuka stručne javnosti, a pre svega Fiskalnog saveta koji je apelovao da se plate ili zamrznu ili povećaju do nivoa inflacije (oko dva odsto) kako bi sačuvale kupovnu vrednost, ali ne preko toga.

Njihov predlog bio je da se sa značajnijim povećanjima sačeka nekoliko meseci, pa ako ekonomija bude napredovala i ne izbije neki novi talas epidemije, da se onda uđe u dalja povećanja plata.

“Predloženim budžetom za 2021. godinu predviđeno je da ukupna republička izdvajanja za zaposlene dostignu iznos od 335 milijardi dinara, što je za preko 12 milijardi dinara više od procenjene realizacije u 2020. godini. Ova promena se praktično u potpunosti može objasniti odlukom Vlade da poveća zarade u državnom sektoru”, ističe Fiskalni savet u Oceni Predloga zakona o budžetu za 2021. godinu.

Fiskalni savet ocenjuje da je ovoliko povećanje zarada u javnom sektoru preveliko. Plate zaposlenih u opštoj državi već su u 2020. u proseku porasle za oko 10 odsto (korigovano za inflaciju za oko 8,5 odsto), što je daleko brže od privrednog rasta u ovoj godini ( očekivani realni pad BDP je 1,5 odsto).

Fiskalni savet je, inače, predlagao Vladi da rast plata u javnom sektoru bude zamrznut tokom 2021. godine, ili da bude minimalan – do dva procenta.

-Eventualno bi bilo opravdano rezervisati određena budžetska sredstva za isplatu jednokratnih bonusa radnicima koji zbog epidemije imaju povećan obim posla ili rade u otežanim okolnostima, poput zaposlenih u zdravstvu i prosveti-, ukazao je Fiskalni savet.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR