Glas Javnosti

Fiskalni računi kao jedna od načina borbe sa sivom ekonomijom

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Novi fiskalni računi, odnosno računi s fiskalnim printerom, su jedan od načina borbe protiv sive ekonomije. Takvi računi se izdaju putem posebnih uređaja, tzv. fiskalnih printer-a, koji osiguravaju da se svaka transakcija beleži i evidentira u stvarnom vremenu.

Evidencija takvih transakcija smanjuje mogućnost izbegavanja plaćanja poreza, jer se svaka transakcija evidentira u poreznom sistema, što olakšava kontrolu i nadzor nad poslovanjem kompanije i preduzetnika. Takođe, novi fiskalni računi pomažu u smanjenju mogućnosti falsifikovanja i zlouporabe računa.


U zemljama u kojima se primenjuju novi fiskalni računi, poput Hrvatske ili Srbije, ovaj sistem se pokazao relativno delotvornim u borbi protiv sive ekonomije. Međutim, kao i svaki drugi alat za borbu protiv sive ekonomije, novi fiskalni računi nisu savršeni i zahtevaju kontinuirano poboljšavanje i dopunjavanje. Važno je da se novi fiskalni računi koriste u skladu s jasnim zakonskim propisima i da se osigura njihova primena u svim sektorima poslovanja kako bi se postigao optimalni efekat u borbi protiv sive ekonomije.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR