Glas Javnosti

FAO:  Najviši mesečni rast cena hrane u svetu od 2011. godine

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO - The Food and Agriculture Organization ) objavila je danas da su svetske cene hrane u maju zabeležile najoštriji mesečni rast u protekloj deceniji.  

Indeks FAO porastao je već  dvanaesti mesec zaredom i popeo se na najviši nivo od septembra 2011. godine. Pri tome je agregatni indeks, koji prati cene žitarica, biljnih ulja, mlečnih proizvoda, mesa i šećera na međunarodnim tržištima, porastao  za 4,8 odsto u odnosu na prošli mesec na 127,1 poen. U poređenju sa godinom, čak se povećao za 39,7 procenata.

 

Povećaće se svetska proizvodnja žitarica na više od 2,8 milijardi tona

 

Indeks cena žitarica u maju je porastao za šest procenata na mesečnom nivou. Međutim, FAO predviđa da će se svetska proizvodnja žitarica ove godine povećati za 1,9 odsto na rekordnih gotovo 2,821 milijardi tona.

Indeks cena biljnog ulja porastao je za 7,8 procenata u maju u odnosu na prethodni mesec,  uglavnom zahvaljujući višim cenama ulja palme, soje i repice. Indeks cena šećera porastao je za 6,8 odsto, pretežno zbog kašnjenja žetve i straha od pada prinosa useva u Brazilu, najvećem svetskom izvozniku šećera.

Foto: Pixabay

Indeks cena mesa porastao je u maju za 2,2 odsto, vođen bržim tempom uvoza u Kinu i druge zemlje Istočne Azije, dok je indeks cena mlečnih proizvoda porastao 1,8 odsto, objavio je FAO.

(Glas Javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR