Glas Javnosti

ŠTANCAJU SVE U ŠESNAEST! Najviše lažnjaka je od 100 dolara i 1.000 dinara

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

NBS ove godine ekspertizom je utvrdila 2.332 novčanica falsifikovanih dinara, od čega su više od polovine hiljadarke, a slede novčanice od 2.000 i 500 dinara.

Po vrednosti preko 90 odsto falsifikata su novčanice od 1.000 i 2.000 dinara.
 
Od januara do septembra, NBS je ekspertizom otkrila ukupno 1.710 falsifikovanih novčanica stranog novca, od čega je 1.186 novčanica dolara, a 452 novčanice evra. Kod dolara najčešće otkriveni falsifikat je novčanica od 100, a kod evra od 50. Ekspertizom NBS otkrivene su i četiri novčanice nemačke marke.

Malo ljudi zna, međutim, šta se dešava ukoliko vam i pronađu lažnu novčanicu. Imajući u vidu postupak i pravila kojih se tom prilikom moraju pridržavati trgovci ili menjači, čitav "scenario" zna da bude vrlo neprijatan, čak i mučan. 

Slučaj studentkinje koja je zaradivši džeparac od 150 evra otišla do prve menjačnice da promeni u dinare, objašnjava onu drugu stranu priče sa falsifikovanim parama. Ne znajući da zapravo ima lažne evre doživela je više nego neprijatnu situaciju. Čovek u menjačnici je, jer je praksa upravo takva, pozvao policiju koja je satima propitivala nesrećnu devojku. Uvidevši naposletku da je reč o preplašenoj studentkinji, pustili su je bez bilo kakvih službenih izjava i saslušavanja uz opomenu da vodim računa gde i za koga radi.

Ove godine u Srbiji je pronađeno 1.020 novčanica od 100 američkih dolara, što je osam puta više nego u 2019, a gotovo 10 puta više nego u 2018. godini. NBS napominje da je ove godine izvršena i ekspertiza 8.128 komada falsifikovanih evra i 493 novčanice hrvatske kune, koje su zaplenjenje pre puštanja u opticaj, i nisu deo statistike.

(Glas javnosti)
 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR