Glas Javnosti

Evropski penzioneri hrle u ovu jugoslovensku državu: Cene veoma pristupačne

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Stalna poskupljenja hrane, lekova, komunalnih usluga i svega ostalog, naterali su brojne penzionere da svoj novi dom potraže u Bosni i Hercegovini.

Zaposleni mogu da se bore za svoj boljitak tako što traže bolje plaćen posao, bolje uslove rada, a penzionerima su - nažalost - ruke vezane. Zato su oni koji su već proživeli svoje najplodonosnije godine rešili da poznu fazu života provedu u ovoj bivšoj jugoslovenskoj republici.

U tome, naravno, prednjače penzioneri iz Slovenije i Hrvatske, ali ih je sve više iz Austrije, Danske i drugih evropskih zemalja.

Ovo potvrđuje vlasnik jednog staračkog doma u Bosanskoj Gradiški, Kristijan Bakić, koji kaže da je novac, naravno, presudni faktor:


- Računica je jednostavna. Kod nas, u našoj državi, a svakako u domu, cene su neuporedivo manje, a uslovi identični, čak i bolji nego u evropskim državama - rekao je on i dodao da je dodatna pogodnost za stanare i činjenica da je - konkretno dom koji je u njegovom vlasništvu - blizina međudržavne granice.

- Imamo mnogo manje obaveza pa možemo reći da nam je i bolje i jednostavnije, višestruko jeftinije nego u stanu u Zagrebu, gde smo proveli više od pola veka - kaže Štefanija Opačić, jedna od korisnica usluga doma u Gradiški. S njom se slaže i Paša Šibić koja je pedeset godina živela u Rijeci.

- Sve je kako treba, uslovi su dobri, ali, što je najvažnije, ovde je jeftinije nego u Rijeci. U tom gradu imam kuću, ali računica mi govori da je ovde, za sada, povoljnije živeti - kaže Paša.
- Evropska penzija je, za sada, samo ovde stimulativna za život. U Evropi, jeste bila, ali više nije - tvrde novi stanovnici Gradiške sa pasošima evropskih zemalja.



Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR