Glas Javnosti

EVROPSKA BANKA: Novčanice ne prenose koronu

Ekonomija
Autor: Глас јавности

Ne postoji značajan rizik da se oboli od korona virusa korišćenjem papirnih i metalnih evro novčanica, saopštila je Evropska centralna banka.

Kako se navodi, to je utvrđeno laboratorijskim ispitivanjem koje je pokazalo da je virus preživeo mnogo duže na drugim površinama.

Gotovinski novac i dalje se koristi u 19 zemalja Evrozone, međutim brojne radnje i prodavnice traže od kupaca da se prebace na beskontaktno plaćanje kako bi se izbeglo rukovanje novčanicama i mogući kontakt sa inficiranom osobom.

Član izvršnog odbora Evropska centralna banka (ECB) Fabio Paneta rekao je da je ispitivanje u laboratoriji pokazalo da je stopa preživljavanja virusa 10 do 100 puta veća na čeličnim površinama, poput kvaka na vratima, nego na novčanicama.

- Druge analize pokazale su pokazale da se virus mnogo teže prenosi preko poroznih površina poput pamučnih ili papirnih, nego sa glatkih površina kao što je plastika, rekao je Paneta i dodao da su evro novčanice štampane na papiru od pamučnih vlakana koji ih čini otpornim na habanje.

Paneta je zaključio i da novčanice ne predstavljaju rizik od infekcije u poređenju sa drugim vrstama površine sa kojima svakodnevno ljudi dolaze u kontakt.

Više od 340 miliona stanovnika Evrope koristi evro, a gotovina je dominantan način plaćanja i posebno je popularan u Nemačkoj, Francuskoj i Španiji, saopštio je ECB.

(Izvor: Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR