Glas Javnosti

Evropska investiciona banka nastavlja da ulaže u Srbiju

Ekonomija
Autor: Glas Javnosti

Ekonomska situacija u Evropi je alarmantna, i mnogi je porede sa velikom ekonomskom krizom iz 2008. godine, a ima i onih koji kažu da je u pitanju najveća ekonomska kriza u Evropi posle Drugog svetskog rata, izjavila je regionalni direktor Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Dubravka Negre.

Dubravka Negre je istakla da se procenjuje da će recesija u Evropi biti izmedju  6 i 16 odsto, a da je kao posledica krize izazvane epidemijom korona virusa globalno smanjena industrijska proizvodnja, prekinuti su lanci snabdevanja, pala je globalna tražnja, što će imati veoma negativan uticaj i na evropsku ekonomiju ali i uticaj na ekonomiju našeg regiona.

Ona je posebno upozorila i na povećanu opasnost od rasta nivoa nenaplativih bankarskih kredita.   

Regionalna direktorka EIB ističe da će činjenica das u Italija  i Nemačka ozbiljno pogodjene aktuelnom krizom, negativno uticati i na srpsku ekonomiju,  pošto su one najveći spoljnotrgovijnski partneri. Inače, Srbija dve trećine svoje robne razmene ostvaruje upravo sa zemljama EU.

Negre je naglasila da EU već preuzima svoje mere, isto tako, svaka od zemalja preduzima sopstvene mere. Ona je navela primer Francuske, koja je lansirala paket vredan 45 milijardi evra, a ukupna vrednost svih mera je 13 odsto BDP-a te zemlje. Posebno je naglaženo da je glavni cilj ovih mera održi stabilnost i likvidnost ekonomije I tržišta.

Dubravka Negde je naglasila da je EIB izašao sa paketom mera za Evropu u visini od 40 milijardi evra I dodala da se radi I na dodatnom garantnom fondu, čija bi vrednost mogla da bude pet puta veća.

U pitanju su izmedju ostalog i garancijski fondovi za banke, sa ciljem da povećaju likvidnost i da smanje rizik poslovanja. Naravno, deo sredstava će biti usmeren u medicinske svrhe – za rešavanje problema korona virusa, istakla je Negre..

Ona je naglasila da u  Srbiji EIB ima 75 miliona evra nelociranih sredstava na tržištu, i da će se raditi na relokacija tih sredstava za najnužnije potrebe. Najavljeno je da će u saradnji sa bankama biti kreiran fond od oko 400 miliona evra za podršku malim i srednjim preduzećima,  a na raspolaganju je i 200 miliona evra za zdravstveni sektor, koji će biti preusmerena za potrebe borbe protiv korona virusa.

Negre je najavila da je u pripremi  i novi paket pomoći za zemlje koje nisu članice EU,  koji će biti vredan više milijardi evra kao podrška ekonomijama pogodjenih krizom od korona virusa.

Govoreći o aktivnosti EIB u Srbiji, Dubravka Negde je istakla projekat digitalizacije škola u Srbiji vredan 100 miliona evra, koji je trebalo da se realizuje tokom ove godine, a tu su i veliki infrastrukturni projekti u Srbiji, koji se i dalje rade, a koje sufinansira EIB, pre svega u saobraćajnoj infrasturkturi.

Ona je ocenila je da je kreditna aktivnost u Srbiji i dalje nedovoljna u odnosu na evropski prosek, jer jedan značajan deo srpske privrede i dalje ne pribegava kreditima kao modelu za obezbedjivanje dodatne likvidnosti.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR