Glas Javnosti

Европска централна банка предузима мере да помогне борбу против коронавируса

Ekonomija
Autor: rs.n1info.com

Председница Европске централне банке Кристин Лагард изјавила је да је Европа у ризику од великог економског шока размера глобалне економске кризе из 2008. године, ако лидери не буду предузели хитне мере да ублаже економске последице епидемије коронавируса, наглашавајући да ће њена инситутуција предузети прве кораке већ у четвртак.

Лагард је европским лидерима у телефонском разговору рекла да ће без координиране акције, Европа имати сценарио од пре десет година, а да ће правовремено реаговање шок учинити привременим, преноси Блумберг неименовани извор.

Лагард је званичницима Европске централне банке поручила да обезбеде све могуће алатке у борби против кризе, посебно супер јефтине позајмице, како би обезбедили ликвидност тржишта и сталне изворе кредитирања, наводи исти извор. Она је пак истакла да централне банке могу обезбеде овакве услове само ако их подрже владе, у намери да омогуће банкама да дају кредите привредницима у погођеним областима.

Предлозима Лагардове претходила је одлука централне Банке Енглеске да снизи референтну каматну стопу за 50 процентних поена, како би предузећима омогућила да узимају кредите по најповољнијим условима.

"Није искључено и додатно снижавање каматних стопа. Нема разлога да се понови криза из 2008. године, ако будемо предузели праве мере", рекао је гувернер енглеске централне банке Марк Карни.

Економисти кажу да мере Европске централне банке укључују програм дугорочних кредита компанијама и домаћинствима по негативној каматној стопи, што значи да им банка практично плаћа да узму позајмице. То би требало да охрабри мала и средња предузећа да узму позјамице како би остала ликвидна, јер је вирус пореметио ланац снабдевања, путовања и потрошњу.

ЕЦБ би рефернетну каматну стопу могла би да смањи за 10 процентних поена, с обзиром да је сада рекордно ниска, и износи минус 0,5%. Сличне мере предузеле су и америчке Федералне резерве и Банка Канаде. Стручњаци, међутим, мисле да је рецесија у еврозони неизбежна у првих 6 месеци ове године.

Италијански министар финансија изјавио је да је Италија спремна да издвоји 25 милијарди евра како би ублажила последице епидемије коронавируса.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR