Glas Javnosti

Evropska centralna banka: Kompanije žele da presele proizvodnju u prijateljske zemlje

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Kompanije sve više razmatraju izmeštanje proizvodnih lokacija nakon što su pandemija i rat u Ukrajini poremetili lance vrednosti, ali postoji malo empirijskih dokaza o masovnom potezu.

Više od 40 odsto multinacionalnih kompanija očekuje da u narednim godinama preseli proizvodnju u politički prijateljske zemlje, a najviše ih brine rizik vezan za Kinu, pokazuju rezultati istraživanja Evropske centralne banke (ECB). 


Tražeći potvrdu na terenu, ECB je anketirala 65 veoma velikih kompanija sa globalnim uticajem i otkrila da skoro polovina njih želi da proizvodi bliže mestu prodaje. Njih 42 odsto želi da preseli proizvodnju u prijateljske zemlje, odnosno u one u kojima se osećaju dobrodošlo.


„Među zemljama koje predstavljaju ili bi mogle predstavljati rizik za lance snabdevanja u svojim sektorima, dve trećine ispitanika navelo je Kinu“, navodi ECB u Ekonomskom biltenu. Više od polovine ovih kompanija nabavlja ključne materijale samo iz jedne zemlje ili male grupe zemalja, a skoro sve navode da je ova nabavka sada pod povećanim rizikom.


Ogromna većina učesnika ankete nabavlja ove materijale u Kini ili grupi zemalja, uključujući Kinu, i svi su se složili da takva nabavka uključuje povećan rizik, dodaje ECB. Kompanije već nekoliko godina pokušavaju da približe proizvodnju mestu potrošnje, dok je selidba u prijateljske zemlje nova pojava, pa samo 11 odsto njih navodi da su ovu strategiju već primenili u poslednjih pet godina.


Evropska unija će verovatno biti gubitnik i u takvoj promeni proizvodnje, pošto su „emigrantske” kompanije i dalje u većini u odnosu na „povratničke” kompanije, što bi moglo značajno da utiče na zapošljavanje.

Njihova migracija bi mogla da podstakne inflaciju, pri čemu skoro polovina anketiranih kompanija procenjuje da će pomeranje proizvodnje bliže mestu prodaje dovesti do viših cena, navodi Ekonomski bilten ECB.

Glas javnosti/I01H

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR