Glas Javnosti

Evro skočio u odnosu na dolar jedan odsto

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Vrednost dolara prema korpii valuta prošle nedelje je pala, pri čemu je kurs evra prema američkoj valuti porastao gotovo jedan posto.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke prema šest najvažnijih svetskih valuta, pao je prošle nedelje 0.8 posto, na 104.45 poena.

Pritom je vrednost dolara prema evropskoj valuti skliznula 0.9 posto, pa je cena evra porasla na 1.0870 dolara. Dolar je oslabio i prema japanskoj valuti, za 0.1 posto, pa je njegov kurs skliznuo na 155.65 jena. Nakon što je duže vreme jačao prema japanskoj valuti i dosegnuo 160 jena, najviši nivo u 34 godine, nedavno je na tržištu intervenisala japanska centralna banka, pa je kurs dolara pao. Poslednjih se nedelja kreće u uskom rasponu oko 155 jena.

Intervencije japanskih monetarnih vlasti trenutno nisu potrebne jer je dolar pod pritiskom zbog špekulacija da bi ove godine Fed ipak mogao smanjiti kamatne stope u dva navrata.


Naime, prošle nedelje je objavljeno da su potrošačke cene u SAD-u u aprilu porasle nešto manje nego što se očekivalo, što je podržalo teze o popuštanju inflacijskih pritisaka i otvaranju prostora za smanjenje kamatnih stopa američke centralne banke. Tako su ponovno oživele špekulacije da će Fed u drugoj polovini godine u dva navrata smanjiti kamatne stope, u septembru i decembru, za po 0,25 postotnih poena.

Evro je prošle nedelje ojačao prema dolaru, mada se očekuje da će i Evropska centralna banka (ECB) uskoro započeti ciklus smanjenja kamatnih stopa, i to pre nego Fed, verovatno već u aprilu.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR