Glas Javnosti

EVRO DOBIJA NOVI IZGLED! Kako će izgledati redizajnirane novčanice

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je kako će uskoro pristupiti izmeni dizajna evro novčanica, a kako je navedeno, celi proces trebao bi biti gotov do 2024. godine.

Evrozona, tačnije monetarna unija zemalja članica Evropske unije, formirana je 1. januara 1999. godine, a kovanice i novčanice puštene su u promet 2002. godine. Nakon 20 godina, predsednica ECB-a Kristina Lagarde izjavila je kako je vreme da se razmisli o potpunoj promeni dizajna.

Kako je naglasila predsednica ECB-a, novčanice evra su trenutno zasnovane na temama koje se tiču "mostova, prozora i kapija" koje simboliziraju Evropu te je navela kako će se banka sa sedištem u Frankfurtu u narednom periodu napraviti fokus grupe kako bi se prikupila mišljenja ljudi širom evrozone o tome kako bi mogle izgledati buduće novčanice.

"Savetodavna grupa koju će činiti po jedan stručnjak iz svake zemlje članice evrozone zatim će odabrati one predloge koji će ući u uži izbor. Stručnjaci dolaze iz oblasti historije, prirodnih i društvenih nauka, vizuelne umetnosti i tehnologije", prenosi Klix.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR