Glas Javnosti

EVO ZA KOLIKO PROCENATA: Skočila cena nafte, na najvišem nivou u poslednja dva meseca

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Cene nafte su na svetskim tržištima porasle i prošle sedmice, drugi put zaredom u sedmičnom trgovanju, što analitičari tumače novim podsticajnim merama u Kini i stabilnim rastom američke privrede čiji sled bi trebalo da bude i povećena potražnja za naftom.

Na londonskom tržištu barel je na kraju prošlonedeljnog trgovanja poskupeo za 6,4 odsto – na 83,55 dolara, a na američkom tržištu je dostigao 78,00 dolara, što je cena veća za 6,3 odsto.

Skok cena na najviši nivo u poslednja skoro dva meseca proizišao je, između ostalog, iz podataka o rastu američke privrede u poslednjem tromesečju – za 3,3 posto na godišnjem nivou.


Svi poslednji podaci ukazuju na stabilan rast najveće ekonomije sveta, kojoj se predviđa tzv. ‘meko prizemljenje’, a ne recesija.

Potražnju za naftom bi mogle povećati i nove podsticajne mere u kineskoj privredi, koja je najveći svetski uvoznik.

Kineska centralna banka najavila je da će početkom februara smanjiti stopu izdvajanja obavezne rezerve banaka, što bi pozitivno trebalo da utiče na likvidnost bankarskog sistema, kreditiranje i rast privrede.

Na skok cena nafta dodatno utiču i nastavak sukoba na Bliskom istoku između Izraela i Hamasa, kao i napetosti u Crvenom moru, pa su trgovci te rizke uračunali u cenu.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR