Glas Javnosti

EVO ZA ČEGA SE SVE KORISTE: Sirig raspolaže kapacitetima za preradu 36.000 tona otpadnih guma godišnje

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Proizvod koji se dobije reciklažom guma koristi se za izradu podloga za sportske terene i dečja igrališta, ležeće policajce, parking stubove, a veliki potencijal je i za njegovo korišćenje u asfaltnim mešavinama za izgradnju puteva, rekla je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović prilikom obilaska proizvodnih pogona fabrike za reciklažu otpadnih guma Eco-Recycling.

Kako je navedeno na sajtu Vlade, ova fabrika godišnje preradi više od 22.000 tona gumenog otpada.
Direktor prodaje u firmi Eco-Recycling Nenad Ratković naveo je da fabrika u Sirigu raspolaže kapacitetom prerade od 36.000 tona gume godišnje, piše portal Ekapija.

- Prethodnih godina smo prikupljali i prerađivali između 20 i 22 hiljade tona godišnje, a sada sa novim pristupom Ministarstva zaštite životne sredine u isplati podsticajnih sredstava u mogućnosti smo da unapredimo poslovanje. Ove godine imaćemo više od 24.000 tona prerađene otpadne gume - naglasio je Ratković, stoji na sajtu Vlade.
Ratković je dodao da se u procesu prerade gume koristi jedino električna energija, kao i da je u toku nova investicija kompanije u solarnu elektranu koja će omogućiti deo energije iz obnovljivih izvora.
Prema njegovim rečima, u fabrici se koristi najprihvatljivija tehnologiju koja je u upotrebi svuda u svetu i u Evropskoj uniji.

U pitanju je, kako je objasnio, mehanička prerada sečenjem i rezanjem u više faza na ambijentalnoj temperaturi, tako da je kompletna tehnološka obrada bez bilo kakvih negativnih uticaja na životnu sredinu.
Ministarka Vujović je tom prilikom naglasila da je u prethodnom periodu unapređen sistem isplate podsticajnih sredstva za reciklere koja se sada vrši kvartalno, a ne jednom godišnje za otpad tretiran u prethodnoj godini, kako je to bilo ranije.
- Nastavićemo da podstičemo ovu granu privrede i saradnju sa reciklerima, kako bismo zajedno unapređivali sistem upravljanja otpadom u našoj zemlji, jer to je jedan od prioriteta Vlade, poručila je Vujović.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR