Glas Javnosti

EVO U KOM SRPSKOM GRADU: Cene kuća povećane i do 80%

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Trgovci nekretninama kažu da se kuće u Leskovcu masovno prodaju i kupuju, pa su cene povećane i do 80%, a stručnjaci kažu da je razlog tome efekat inflacije i štampanje novca bez pokrića, piše JuGmedia.

Kada su u pitanju kuće, najveća je potražnja za onim u užem centru grada, gde su cene skoro duplirane, ali su poskupele i na periferiji. Kupaca i ima i nema, s obzirom da mnogi ne traže usluge agencije - kažu u jednoj leskovačkoj agenciji.

Kako su iz ove agencije rekli za portal JuGmedia, "kuće na periferiji su veće, ali cene ne prate kvadraturu", prenosi portal Ekapija.


- Tako se kuća od 250 do 300 kvadrata prodaje po ceni od 120.000 do 130.000 EUR - objašnjavaju iz agencije.

Kuće na periferiji su "uglavnom odmah useljive", a prodaju se najčešće zbog toga što su se deca odselila od roditelja.

- Deca su im se odselila, roditelji su ostali sami pa su im prevelike kuće za život. Prodaju kuću i kupe stan u centru Leskovca - pričaju sagovornici portala JuGmedia.

Porodica Đokić se vratila iz inostranstva da penzionerske dane provede u rodnom gradu.

  • - Tražimo prazan plac da na njemu podignemo montažnu kuću, ali su cene izuzetno visoke. Našli smo jedan od tri ara u užem centru grada koji košta 30.000 EUR. Ima starih kuća koje se urušavaju i koje bi trebalo srušiti i sagraditi nove, a njih cene po 60.000 EUR. Prosto smo u čudu, ovo je eksplozija cena - ističe Leskovčanka Ana Đokić.



Doktor ekonomskih nauka iz Leskovca, Predrag Mitrović, kaže da je masovna kupovina nekretnina i drugih dobara "jedan vid minimiziranja rizika i očuvanja kapitala".

- To oslikava realnu vrednost novca. Bežanje iz valuta koje su protokom vremena štampane bez pokrića od strane Evropske centralne banke i FED-a. Ljudi pokušavaju da kupovinom dobara očuvaju ili dobiju veću vrednost svog novca. Na ovu situaciju uticala je i epidemija, u smislu usporavanja privrednih tokova, povećanja cene transporta i sirovina - objašnjava Mitrović.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR