Glas Javnosti

EVO SA KOJOM DRŽAVOM ĆE SRBIJA INTENZIVNIJE SARAĐIVATI: Potpisan akcioni plan

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Privredne komore Srbije i Kube intenzivnije će sarađivati na unapređenju privredne saradnje dve zemlje i većeg iskorišćenja mogućnosti za jačanje ekonomskih veza - potvrđeno je potpisivanjem Akcionog plana za period 2022 – 2023. godinu između dve poslovne asocijacije koji sadrži konkretne aktivnosti komora usmerenih na podršku privrednicima da se povezuju i dogovaraju nove poslove.

Akcioni plan za 2022. i 2023 godinu potpisan je u okviru vebinara "Srbija-Kuba: Poslovne mogućnosti", a direktor Sektora za internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović, istakao je da uprkos geografskoj udaljenosti između Kube i Srbije i dalje postoji velika zainteresovanost za saradnju privreda dve zemlje, navedeno je na portalu Privredne komore.
- Ne smanjuje se interesovanje za saradnju sa Kubom. Strateški cilj kubanske ekonomije da smanji zavisnosti od uvoza gotovih proizvoda predstavlja priliku za srpske kompanije da ponude svoje tehnologije za razvoj proizvodnje kubanskoj privredi", rekao je Vesović i dodao da će kubanske kompanije učestvovati na Novosadskom sajmu 2023. godine što će doprineti jačanju privredne saradnje sa srpskim kompanija ali sa kompanijama iz regiona Zapadnog Balkana.


Belkis Barnet Iskijerdo iz Privredne komore Republike Kube rekla je da je prioritet kubanske privrede privlačenje investicija i razvoj internacionalizacije posebno u sektorima turizma i poljoprivrede i rudarstva.
Kuba, sa tržištem od preko jedanaest miliona potrošača, predstavlja perspektivnu ekonomiju karipskog regiona čije su glavne privredne grane poljoprivreda, rudarstvo, energetika, biotehnologija i turizam. Imajući u vidu širok spektar proizvoda i usluga koje bi domaće kompanije mogle da ponude kubanskom tržištu na vebinaru je posebna pažnja usmerena na mogućnosti kubanskog tržišta. Istovremeno, kubanska Vlada je u proteklom periodu preduzela konkretne mere sa ciljem internacionalizacije svoje ekonomije i privlačenja investicija.


Na vebinaru je prezentovan Međunarodni sajam u Havani FIHAV. Reč je o multisektorskom sajmu koji će se ove godine održati od 14. do 18. novembra i koji će okupiti predstavnike širokog spektra sektora, kao što su poljoprivredno-prehrembeni sektor, sektor tekstila, gređevinski sektor i dr. Sajam FIHAV predstavlja najznačajniji sajam karipskog regiona.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR