Glas Javnosti

EVO KOJE SU NOVINE: Izmene zakonske regulative zbog povećanja broja priključenja vetro i solarnih elektrana

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Predložene izmene i dopune Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE) omogućiće postizanje neophodnog balansa između interesa da imamo više energije iz obnovljivih izvora, osiguran rad sistema i sigurnost snabdevanja, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović. Đedović je, obrazlažući Predlog o izmenama i dopunama Zakona o korišćenju OIE pred poslanicima u Nar

Prema njenim rečima, za ostvarivanje tog cilja neophodno je da povećamo kapacitete za proizvodnju električne energije tako da je bude dovoljno za domaće potrebe, kao i da sprovedemo zelenu energetsku tranziciju na način da sačuvamo stabilnost našeg energetskog sistema i sigurnost snabdevanja.

Ona je navela da je usvajanje Zakona o korišćenju OIE 2021. godine predstavljao značajan iskorak u procesu usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa propisima EU u ovoj oblasti.


Međutim, kako je objasnila, "enormno veliki broj zahteva za priključenje solarnih i vetroelektrana, gde je zahtevani kapacitet za priključenje porastao sa oko 4,8 GW u 2021. na 20 GW, koji je dva i po puta veći od ukupnog kapaciteta svih elektrana u Srbiji, promenio je kontekst zakonskih rešenja, zbog čega je bilo neophodno pripremiti izmene i dopune Zakona".

- Izmene Zakona o korišćenju OIE urediće na adekvatniji način obaveze garantovanog snabdevača, a komercijalni projekti će na komercijalnoj osnovi rešavati pitanje balansne odgovornosti - rekla je ministarka.

Đedović je navela da prema postojećim rešenjima kupci-proizvođači mogu bez ograničenja da se priključuju na elektroenergetski sistem, pri čemu je njihova odgovornost prema elektroenergetskom sistemu u potpunosti isključena.


-U skladu sa rešenjima koja se primenjuju u većini zemalja EU, predložili smo da se ograniči instalisana snaga kupaca-proizvođača kako bi se stvorili uslovi za uvođenje novog aktivnog kupca kroz izmene Zakona o energetici - kazala je Đedović.

Dodala je da ograničenje za domaćinstva treba da pomogne da se optimizuje investicija domaćinstva u skladu sa realnom godišnjom potrošnjom i da podstakne kupce-proizvođače da se ne greju na struju u crvenoj zoni kada je struja najskuplja, prenosi portal Ekapija.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR