Glas Javnosti

EVO KO SU NAJVEĆE ŠTEDIŠE: U oktobru Srbija uštedela 11% struje

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Gas će u Srbiji od 1. januara poskupeti 11%, a električna energija do 10%. Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović potvrdila je RTS-u da će od januara u istom procentu biti povećane i cene energenata za privredu.

Domaćinstvima koja štede struju svakog meseca od oktobra do marta mogu smanjiti račun 15 do 30%. Uštede se obračunavaju u odnosu na isti mesec prošle godine, a prve su već evidentirane u oktobarskom računu, koji je stigao. Ko ima popust, on je na računu označen stavkom 6. Koliko su građani Srbije prošlog meseca uštedeli struje i koliki su popust ostvarili?
Direktor snabdevanja električnom energijom u ogranku EPS Snabdevanje Aleksandar Bjeličić rekao je gostujući u Jutarnjem dnevniku da je od 3,37 miliona domaćinstava, njih 45% smanjilo potrošnju u oktobru 2022. u poređenju sa oktobrom 2021. godine.

Prema njegovim rečima, stavku 6 za pospust ostvarilo je 1,5 miliona domaćinstava.
- Najveći broj domaćinstava je ostvario popust od 30% (oko 700.000 domaćinstava), popust od 15% ostvarilo je 554.000 domaćinstava, odnosno 16% od ukupnog broja, 8% ostvarilo popust od 20% (njih 264.000) - rekao je Bjeličić.
Naveo je primer da prosečno domaćinstvo troši oko 350 kWh, sa popustom od 15% račun je mogao da bude umanjen oko 450 dinara, sa popustom od 30% račun je umanjen i više od 800 dinara.
Dodao je da su najviše ostvarili popust oni koji se greju na struju, verovatno i zato što su temperature ove godine bile više nego prošle, piše portal Ekapija.
Vlada je dala preporuke za štednju na svim nivoima – štede i lokalne samouprave, institucije, ustanove, preduzeća.
Napominje da su i građani i privreda ozbiljno shvatili energetsku krizu, pa je ukupna potrošnja u oktobru 2022. smanjena za 11% u poređenju sa oktobrom 2021. godine, što se tiče domaćinstava, taj procenat iznosi 13% (odnosno 145 miliona kWh).
Kaže da su najveće uštede ostvarene u Beogradu, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Zrenjaninu.

Najugroženiji imaju pravo na mesečni popust od 120 do 250 kWh. Bliži se kraj godine, u januaru treba da podnesu novi zahtev za te olakšice.
Bjeličić je rekao da je u prošlom mesecu umanjenje za energetski ugroženog kupca ostvarilo 61.441 domaćinstvo i pozvao sve građane koji spadaju u ovu kategoriju da se jave lokalnim samoupravama i da od 1. decembra podnesu zahteve za sticanje statusa energetski ugroženog kupca za 2023. godinu.
Govoreći o naplati, kaže da su kupci odgovorni i da je naplata 98%, a 62% domaćinstava plaća račun do 28. u mesecu i ostvaruju popust od 5% mesečno.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR