Glas Javnosti

EVO KO IMA PRAVO NA SUBVENCIJE: Vlada će subvencionisati uzgoj šećerne repe sa 35.000 dinara po hektaru

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o finansijskoj podršci poljoprivrednim proizvođačima šećerne repe za 2023. godinu radi stabilizacije proizvodnje šećerne repe i šećera. Visina subvencija, kako je navedeno na zvaničnoj stranici Uprave za agrarna plaćanja iznosi 35.000 dinara po hektaru prijavljene i zasejane šećerne repe, a najviše do 500 hektara za ostvareni prinos od najmanje 50 tona po

Finasijska podrška poljoprivrednim proizvođačima šećerne repe će popraviti konkurentnost čitavog sektora i uticati na bolje povezivanje svih aktera u proizvodnom lancu.
- Pravo na korišćenje finansijske podrške za šećernu repu imaju pravna lica, preduzetnici i fizička lica – nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva pod uslovom da su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava, da se nalaze u aktivnom statusu i da su prijavili površine pod šećernom repom u skladu sa posebnim propisom kojim se uređuje registracija poljoprivrednih gazdinstava, kao i da ne predstavljaju povezana lica u skladu sa propisom kojim se uređuje porez na dobit pravnih lica - stoji u uredbi, piše portal Ekapija.

Kako se dodaje, poljoprivredni proizvođač ima pravo na korišćenje finansijske podrške ako je celokupan ostvareni prinos šećerne repe na ugovorenim površinama isporučio proizvođačima šećera.
Proizvođač šećera može podneti samo jedan zahtev za odobravanje finansijske podrške na osnovu jednog javnog poziva, a proizvođač šećera koji sredstva ostvarena po osnovu finansijske podrške ne isplati poljoprivrednim proizvođačima biće novčano kažnjen u visini od 300.000 do 1.500.000 dinara.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR