Glas Javnosti

EVO I ZA KOLIKO PROCENATA: Očekuje se vrtoglavi rast cene zlata u 2023.

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Pred kraj 2022, stižu dobre vesti za sve koji investiraju u zlato. Naime, cene ovog ultravrednog plemenitog metala mogle bi da dostignu nivo od 4.000 USD po unci tokom 2023. godine, jer povećanje kamatnih stopa i strahovi od recesije "drže" tržišta nestabilnim.


To je potvrdio generalni direktor i glavni investicioni direktor Swiss Asia Capital-a, Juerg Kiener. On je takođe dodao za CNBC da bi cena zlata mogla da dostigne između 2.500 i 4.000 USD "u nekom momentu" sledeće godine.

Dakle, postoji velika šansa da tržište zlata doživi značajan pomak, ali kako kaže Kiener, to "neće biti skok od samo 10% ili 20%, već potez koji će zaista doneti nove maksimume", prenosi portal Ekapija.


Kiener je objasnio da bi se mnoge ekonomije mogle suočiti sa "malom recesijom" u prvom kvartalu naredne godine, što bi dovelo do toga da mnoge centralne banke uspore tempo povećanja kamatnih stopa i da zlato samim tim - odmah postane privlačnije.

Ovaj stručnjak posebno naglašava da je zlato, ujedno, i jedina imovina koju svaka centralna banka poseduje.
Prema podacima Svetskog saveta za zlato, centralne banke su kupile 400 tona zlata u trećem tromesečju 2022, što je skoro udvostručilo prethodni rekord od 241 tone tokom istog perioda 2018. godine.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR