Glas Javnosti

EVO I U KOJIM OBLASTIMA: Britanske kompanije zainteresovane za ulaganja u Srbiji

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ambasadorka Velike Britanije Srbiji Šan Meklaud izjavila je danas da su britanske kompanije zainteresovane za ulaganja u Srbiji, upravo u oblasti infrastrukture, transporta, posebno železničkog, kao i u zelenoj tranziciji.

U razgovoru sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem ona je podvukla da postoji prostor za saradnju kada su železnice u pitanju, i navela da je četiri milijarde funti na raspolaganju Srbiji u okviru Britanske agencije za finansiranje i osiguranje izvoza.
Vesić i Meklaudova razgovarali su o unapređenju saradnje dveju zemalja, posebno u oblasti infarstrukture i transporta, prenosi portal Ekapija.


Vesić je istakao da bi uskoro trebalo da bude potpisan sporazum sa Evropskom unijom o izgradnji brze pruge Beograd – Niš, nakon čega će biti raspisan tender, na kojem su dobrodošle i britanske kompanije.

On je precizirao da je ovaj projekat vredan više od dve mlrd EUR, od čega je 600 miliona grant EU, najveći koji je naša zemlja ikada dobila, a da ostatak finansiraju Evropska investiciona banka i Srbija.

Takođe, ministar je upoznao ambasadorku sa planom rekonstrukcije i modernizacije približno 600 kilometara regionalnih pruga u Srbiji uz pomoć EU, što su takođe projekti na kojima bi mogle da rade i kompanije iz Velike Britanije, ukoliko budu najbolje na tenderu.


Vesić je naglasio da Srbija ogromna sredstva ulaže upravo u obnovu železnice i u regionalno povezivanje uopšte.

On je, kada je reč o zelenoj enegriji i tranziciji, rekao da će biti raspisan tender za nabavku 100 punjača za električna vozila koji će biti postavljeni duž auto-puta i da su u planu izmene zakona koje će se odnositi na to da svi veliki i javni objekti moraju da imaju sertifikat zelene gradnje, preneo je sajt Vlade Srbije.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR