Glas Javnosti

EVO ČEMU SLUŽI KOD NA RAČUNU: Poreski alarm, mobilna aplikacija za prijavu poreskih nepravilnosti

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Fiskalni račun je dokaz da je za određenu kupovinu obračunat i plaćen porez. Svaki fiskalni račun mora da sadrži QR kod. Građani mogu skeniranjem tog koda na fiskalnim računima da izvrše proveru ispravnosti računa koji im je izdat. U slučaju da je račun ispravan građani dobijaju poruku da je račun proveren kojom se zapravo potvrđuje da je promet evidentiran u sistemu Poreske uprave.

Ukoliko račun nije ispravan ili niste dobili račun prilikom kupovine, građani mogu podneti prijavu o nepravilnosti u poslovanju konkretnog privrednog subjekta pisanim putem ili telefonskim putem pozivanjem Kontakt centra Poreske uprave, a na raspolaganju im je i besplatna mobilna aplikacija Poreski alarm, piše portal Ekapija.
- Posredstvom aplikacije Poreski alarm građani mogu jednostavno i lako da podnesu prijavu o uočenoj nepravilnosti. Podnošenje prijave putem ove aplikacije vrši se jednostavno i to unošenjem osnovnih podataka o privrednom subjektu koji je prekršio propis, uz mogućnost dostavljanja slike i određivanja adrese objekta, naveli su iz PU.


Dodaju da korišćenjem aplikacije Poreski alarm građani doprinose smanjenju sive ekonomije i povećanju stepena dobrovoljnog poštovanja propisa. Prednost ove aplikacije je mogućnost bržeg i efikasnijeg podnošenja prijave i to odmah nakon što je nepravilnost uočena, ističu u Poreskoj upravi.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR