Glas Javnosti

EU odobriće 94 miliona evra ZDRAVSTVENOM SISTEMU u Srbiji

Ekonomija
Autor:

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimovih kaže da će Evropska komisija odboriti da se sredstva iz IPA za Srbiju i tekućih projekata, u iznosu od 94 miliona evra, preusmere za podršku zdravstvenom sistemu u cilju prevencije daljeg širenja virusa korona.

U pismu koje je Joksimović dobila od komesara za susedsku politiku i pregovore o proširenju, Olivera Varheija, navodi se da je komesar dao instrukciju svojoj službi da oslobodi okvirno oko 94 miliona evra uz saglasnost Vlade Srbije tekućih projekata, kao i projekata iz IPA sredstava koji do sada nisu realizovani.

Kako je saopštilo Ministarstvo za evropske integracije, to po stavkama znači 15 miliona evra za hitne potrebe iz tekućih programa i ugovora sa UNDP i UNOPS-om. Takođe, kako se navodi, sagledana je i mogućnost za korišćenje dodatnih gotovo 21 milion evra iz programa za podršku evropskim integracijama.

Komesar je u svom pismu ukazao i na mogućnost dodatne podrške u saglasnosti sa Vladom Srbije tako što bi se sredstva opredeljena za realizaciju projekata čije sprovođenje još uvek nije otpočelo preusmerila za potrebe podrške zdravstvenom sistemu i prevazilaženju socioekonomskih posledica u iznosu od 57,6 miliona evra.

"Hvala komesaru na efikasnoj i brzoj reakciji Evropske komisije koja je razumela naše poruke upućene u pravcu obezbeđenja hitne podrške preusmeravanjem dela sredstava sa tekućih programa i ugovora u okvirnom iznosu od oko 94 miliona evra i korišćenjem neutrošenih sredstava koja mogu biti upotrebljena za podršku zdravstvenom sistemu u cilju prevencije daljeg širenja virusa korona", kaže Joksimović.

Joksimović je, kako se podseća u saopštenju, uputila 16. marta zvanično pismo komesaru Oliveru Varheiju, sa molbom da EU omogući prenamenu neutrošenih sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u cilju preduzimanja mera za prevenciju i suzbijanje posledica epidemije korona virusa u Srbiji.

Crnoj Gori pomoć od 53 miliona evra

Evropska unija doniraće tri miliona evra Crnoj Gori kao hitnu pomoć za zdravstvo i 50 miliona za dugoročni programa u skladu sa potrebama, a najviše za zdravsto, ekonomiju i preduzetnike. To je na svom tviter profilu objavio šef Delegacije EU u Podgorici Aivo Orav.

Crnogorski premijer je zahvalio na podršci ocenivši da je reč o evropskim vrednostima na delu. On je na svom zvaničnom tviteru nalogu naveo da će Crna Gora nastaviti da predano radi sa Evropskom komisijom i Delegacijom "da zajednički saniramo posledice krize". Iz vlade je saopšteno i da je dogovoreno da se ubrza 18 miliona evra vredan zajednički program za pomoć malim preduzećima, najranjivijim kategorijama društva i nezaposlenima.

"EU i u teškim trenucima borbe protiv COVID19 stoji sa Crnom Gorom i pomaže urgentno nabavku opreme i zaštitnih sredstava sa tri miliona evra kroz sistem UN. Istovremeno radimo na definisanju modela za dodatnih 50 miliona evra pomoći za prevazilaženje socio-ekonomskih efekata izazvanih krizom", navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnom tviteru vlade.

Izvor: Blic

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR