Glas Javnosti

EU donela novi zakon i podržala kupce: Popravka mimo servisa i produžetak garancije

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Novi zakon podržava nezavisnu popravku i poboljšava pristup potrošača pristupačnim opcijama popravke

Poslanici EU postigli su dogovor o novim pravilima popravke. Novi zakon podržava nezavisnu popravku i poboljšava pristup potrošača pristupačnim opcijama popravke, uvođenjem pravila za razumne cene za originalne delove, kao i zabranom softverskih praksi koje sprečavaju nezavisnu popravku i upotrebu kompatibilnih i ponovo korišćenih rezervnih delova. Organizacije pozdravljaju ovo kao korak u pravom smeru za pristupačnu popravku.

Novi zakon obavezuje prodavce da predlažu popravke ako se proizvodi pokvare tokom zakonskog garantnog roka, uz jednogodišnje produženje garancije nakon popravke. Iako je pozitivno primljen, podsticaj je i dalje inferioran u odnosu na ponudu zamene, koja trenutno dolazi sa dodatnom dvogodišnjom zakonskom garancijom. Potrošači će se stoga verovatnije odlučiti za zamenu umesto popravke.


Međutim, ovo pravilo se primenjuje samo na proizvode za koje zakonodavstvo EU propisuje zahteve za popravljivost. Za ovih nekoliko kategorija proizvoda, proizvođači će po prvi put biti u obavezi da ponude opcije popravke nakon zakonskog garantnog roka od dve godine. Direktiva "Pravo na popravku", zahteva šire pravo na popravku koji pokrivaju više kategorija proizvoda tokom sledećeg mandata.

Sadašnji zakon takođe ne nudi širi pristup sa više informacija o popravci i više rezervnih delova, kao i da daje prioritet popravkama u okviru zakonske garancije.

Komisija EU će uvesti evropsku onlajn platformu koja navodi rešenja za popravke i otkupe u državama članicama i usklađene ponude/procene, što će povećati vidljivost opcija popravke i transparentnost njihovih troškova. Zakonodavci EU takođe podstiču države članice da uvedu sredstva za popravke i vaučere, koji su se pokazali uspešnim kao održiva strategija za poboljšanje pristupačnosti popravke. Štaviše, preduzeti su mali koraci da popravke pod garancijom budu atraktivnije.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR