Glas Javnosti

ДАНАС: ПРИВАТИЗАЦИЈА ЕПС-А СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ

Ekonomija
Autor: danas.rs/foto: Pixabay

Електропривреда Србије би у октобру из статуса јавног предузећа требало да прерасте у акционарско друштво.

Након тога, током следеће године, власт ће стартовати са кампањом чији ће циљ бити промовисање приватизације ЕПС-а, односно његова продаја некој од великих страних електроенергетских компанија – сазнаје Данас у добро обавештеним круговима.

Иако је својевремено Александар Вучић, председник Србије, категорично демантовао да ће ЕПС бити приватизован и чак најавио да ће куповати електропривреде у региону како би био јачи, актуелна власт озбиљно размишља о продаји ЕПС-а, што ће јавности бити презентовано након окончања априлских избора.

– Прво ће ЕПС из јавног предузећа бити претворен у акционарско друштво. До тога ће сигурно доћи до краја године, највероватније у октобру. Као што је био случај и са државним предузећима која су постала акционарска друштва пре ЕПС-а део акција ће бити бесплатно подељен запосленима и грађанима Србије а остале акције ће, када се створи тренутак за то, бити понуђене на продају купцу из иностранства – каже за Данас извор близак ЕПС-у.

Према његовим речима, постоји могућност да до продаје ЕПС-а дође у етапама јер је предузеће већ подељено у неколико мањих делова, а да ће власт приватизацију представити као стратешко партнерство, односно да ће држава део власништва задржати у свом поседу као у случају Нафтне индустрије Србије и РТБ Бор.

– Док не прођу избори идеју о приватизацији ЕПС-а власт неће износити у јавност а након што предузеће постане акционарско друштво уследиће кампања о потреби приватизације односно проналажења стратешког партнера – тврди наш саговорник.

Један од разлога због кога власт у Србији веома озбиљно разматра могућност да прода ЕПС је склоност Међународног монетарног фонда ка таквом решењу.

Као један од кључних аргумената због чега ЕПС треба да буде приватизован користиће се процена Фискалног савета да је у ЕПС током следећих десет година неопходно инвестирати 5,6 милијарди евра како би „могао да задовољи све већу тражњу за струјом“.

С обзиром да власт у Србији нерадо издваја буџетска средства за инвестиције, нарочито ако је реч о милијардама евра, евидентно је да и процена Фискалног савета сугерише да потребна финансијска средства ЕПС треба да пронађе кроз приватизацију.

У прилог мишљења да ће Влада Србије донети одлуку о продаји ЕПС-а говори и то што је ММФ, након посете делегације те финансијске организације Србији, у децембру прошле године оценио да је „ревизија цене струје неопходна како би се обезбедио повраћај целокупних трошкова“ након чега је струја у нашој земљи поскупела за 3,9 одсто.

Како тврде експерти за енергетику један од предуслова за продају ЕПС-а је достизање такозване тржишне цене струје, што у пракси значи да би до приватизације она требало да се повећа за још трећину од садашњег нивоа.

Жељко Веселиновић, председник Удружених синдиката Србије „Слога“, каже за Данас да га не изненађују вести о могућој приватизацији Електропривреде Србије.

– ЕПС је поред Телекома остао једина вредна државна фирма коју би ММФ и друге међународне финансијске организације волеле да виде приватизовану. Телеком властима, бар засад, није исплатив за продају јер се преко њега контролишу медији, а исто тако и испумпава велики новац. Уместо да буде мотор и замајац српске привреде, ЕПС се свесно урушава како би се што јефтиније продао и распарчао – закључује Веселиновић.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR