Glas Javnosti

Epidemija učinila američki finansijski sistem krhkim

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Američke Federalne rezerve tvrde kako je pandemija korona virusa američki finansijski sistem učinila krhkim i kako će to stanje potrajati "neko vreme".

- Opterećenja domaćinstava i poslovnih bilansa zbog ekonomskih i finansijskih šokova od marta verovatno će stvoriti krhkosti koje će potrajati neko vreme - rekla je centralna banka u poslednjem polugodišnjem izveštaju o finansijskom sektoru, prenosi portal SEEbiz.

Zbog toga banke i druge finansijske institucije "mogu imati poteškoće".

Zvaničnici Feda rekli su da to koliko će dugo te okolnosti trajati zavisi od brzine privrednog oporavka.

Predsednik Feda Džerom Pauel rekao je ranije ove nedelje da bi dugotrajni pad mogao pretvoriti probleme likvidnosti u probleme solventnosti.

Fed je uspostavio preko dva triliona dolara programa kreditiranja namenjenih olakšavanju stresnih uslova u svim uglovima finansijskih tržišta. Preduzeća imaju oslabljenu sposobnost otplate dužničkih obaveza koje su bile na istorijskom vrhuncu neposredno pre nego što je pandemija pogodila ekonomiju.

- Snažne rane intervencije bile su efikasne u rešavanju stresa likvidnosti, ali pomno ćemo pratiti pojave likvidnosti među dužnicima koji imaju velike uticaje i mogli bismo ih povećavati što duže traje pandemija Covida", rekao je guverner Feda Lael Brainard.

Studija je utvrdila da su se brokeri borili za pružanje posredničkih usluga tokom akutne faze finansijske krize u martu. Nasuprot tome, banke su uspele da zadovolje sve veću potražnju za povlačenjem kreditnih linija.

Neki hedž fondovi možda su ozbiljno pogođeni velikim padovima cena imovine i povećanom volatilnošću u februaru i martu, rekao je Fed.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR