Glas Javnosti

EM NAS TRUJU, EM NEMAMO STRUJU! Srbija lider u proizvodnji struje iz uglja, ali i u UVOZU STRUJE IZ KOMŠILUKA (FOTO)

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Velike snežne padavine, vetar i prvenstveno izuzetno mokar sneg koji se ledio napravili su probleme u dopremi uglja zbog kojih su zaustavljeni pojedini blokovi u Termoelektrani „Nikola Tesla A“.

Kako Obrenovac greju blokovi u TENT A privremeno je zaustavljeno i grejanje u tom području, saopštila je Elektroprivreda Srbije.

Srbija je četvrta na svetu po udelu uglja u proizvodnji električne energije, pokazuju podaci iz izveštaja Global Electricity Review oranizacije Ember, koji je objavljen početkom ove godine.

Udeo uglja u proizvodnji struje u Srbiji iznosi 69,99% čime se naša zemlja nalazi u samom vrhu država koje proizvodnju svoje električne energije još uvek baziraju na energentu koji najviše doprinosi klimatskim promenama.

Da stvar bude još komplikovanija ispostavilo se da je ugalj koji se eksploatiše na površinskim kopovima lošeg kvaliteta, pa je uzrok u prekidu struje domaćinstvima i privredi uzrokovano lošim kvalitetom iskopane rude, ili velikom količinom otpada koja uz nju ide.   

Na sajtu Elektroprivrede Srbije može se pratiti trenutna situacija u vezi sa izvozom i uvozom struje u Srbiji.

Prema aktuelnim podacima, u Srbiju je početkom decembra u jednom trenutku uvezeno 850 megavata električne energije iz okolnih zemalja, mada je značajna količina izvezena na Kosovo i Metohiju.

Tokom celog oktobra Srbija je bila neto uvoznik struje, a 2. oktobra u jednom periodu u zemlju je ušlo čak 938 megavata pokazuju podaci sa EMS-ovog sajta Energyflux.

Uvoz struje je planiran budući da je od maja u toku remont bloka B1 Termoelektrane Nikola Tesla snage 650 megavata i za toliko je smanjena proizvodnja struje, međutim cene na tržištu električne energije su zakomplikovale situaciju.

izvoz struje strelice 

EPS oko polovine svoje struje prodaje privredi, a polovinu domaćinstvima.

Poznato je da je cena za domaćinstva ispod cene proizvodnje, dok se privredi prodaje po tržišnim cenama na uglavnom jednogodišnje ili dvogodišnje ugovore.

Zato je ministarka energetike Zorana Mihajlović apelovala na EPS da se ubrzaju radovi kako bi se smanjio uvoz skupe struje.

„Hvala svim ljudima koji rade na projektu revitalizacije bloka B1, ima ih oko 600, a svaki dan ranijeg završetka posla znači mnogo za Srbiju, privredu i EPS i time se smanjuje mogućnost uvoza energije kada je cena veoma visoka“, rekla je Mihajlović sredinom prošlog meseca prilikom posete TENT-u.

Srbija u vrhu po proizvodnji struje iz uglja

Ispred Srbije se nalaze samo Indija, Južna Afrika i Mongolija, dok približan udeo uglja u proizvodnji struje kao i naša zemlja imaju Poljska i Kazahstan.

U 2020. godini je na globalnom nivou zabeležen pad proizvodnje električne energije iz uglja od skoro 4% što je najveći pad dosad, međutim u Izveštaju ističu da veliku ulogu u tom padu igra i nešto niža potražnja za strujom zbog posledica pandemije. Primetan je trend da gotovo sve države u Evropi i Severnoj i Južnoj Americi ubrzano napuštaju ugalj kao energent, dok se porast potrošnje beleži u državama Azije, prvenstveno Kini i Indiji.

Pored uglja naša država se u najvećoj meri oslanja na hidroenergiju i struju koja se proizvodi u velikim hidrocentralama. 

Srbija ima veliki potencijal za korišćenje solarne i energije vetra i ukoliko bi fokus stavila na proširivanje tih kapaciteta, umesto na izgradnju novih termoelektrana na ugalj, naša država bi mogla znatno da se približi razvijenim državama kada je u pitanju upotreba obnovljivih izvora energije.

Pored toga što doprinosi klimatskim promenama sagorevanje uglja u velikoj meri nepovoljno utiče i na zagađenje vazduha. Novo istraživanje Harvarda pokazalo je da na godišnjem nivou od posledica zagađenja vazduha izazvanog fosilnim gorivima umire više od osam i po miliona ljudi.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR