Glas Javnosti

EKONOMSKI TIGAR, AL` ZAMALO! Od 34 evropske zemlje, Srbija PRVA PO SIROMAŠTVU

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Iako često slušamo priče da imamo jednu od najbrže rastućih ekonomija u regionu, zvanični rezultati Evrostata o siromaštvu pokazuju zabrinjavajuće rezultate.

Problem siromaštva u Srbiji je oduvek bio prisutan, kao i neadekvatna preraspodela finansijskih sredstava. Sa jedne strane je veoma bogat sloj stanovništva, dok su sa druge siromašni koji jedva preživljavaju.

Siromaštvo je manjak materijalnih dobara potrebnih za zadovoljenje najvažnijih potreba svakog pojedinca, porodice ili veće društvene grupe. Prema definiciji OUN, siromašni su svi oni čiji je način života, komfor i dostojanstvo ispod standarda koji se smatraju normalnim u društvu u kojem žive.

Foto: Pixabay/iamharsha

Iako postoje različite definicije ovog pojma, siromaštvo podrazumeva onaj stadium u kome pojedinac nema mogućnosti da obezbedi sebi iole normalan život, odnosno živi u neuslovima ili nema krov nad glavom, nema tri obroka, nema mogućnosti da sebi kupi odeću.

Prema podacim Evrostata, od 34 zemlje u Evropi, Srbija je daleko na prvom mestu prema stopi siromaštva koja iznosi 24,5 odsto. Na drugom mestu je Rumunija sa 22,4 odsto, pa Letonija sa 22,2 odsto. 


Kada su naše komšije u pitanju, Hrvatska je na devetom mestu sa stopom od 19,8 odsto, a odmah za njom Makedonija sa 19,7 odsto. Daleko najmanju stopu siromaštva od bivših jugoslovenskih republika ima Slovenija (14,3 %) koja se nalazi na 21. mestu. Izraženi procenti predstavljaju udeo siromašnih u ukupnoj populaciji neke zemlje.

Od 34 zemlje koje su uključene u istraživanje, najmanju stopu siromaštva beleži Češka (8,6%). Od suseda, u istraživanje nisu uključene Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Albanija.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR