Glas Javnosti

Egipćane hoće SRPSKU PŠENICU: Pregovaramo o uvozu pšenice iz Srbije, među najboljim je!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ambasador Egipta Besel Salah izjavio je danas da vlada njegove zemlje ulaže velike napore da nadomesti uvoz pšenice iz Rusije i Ukrajine, a da je Srbija jedna od zemalja na koju računaju da bi mogla da im pomogne.

"Verujemo da će Srbija biti jedna od zemalja prozvođača pšenice sa kojom ćemo dodatno sarađivati na uvozu pšenice", rekao je za Tanjug ambasador zemlje u kojoj je 2020. broj stranovnika premašio 100 miliona.

Ukrajinska kriza ima uticaj na ceo svet i Vlada Egipta preuzima krupne korake kao bi pronašla diplomatsko rešenje za probleme uzrokovane situacijom na istoku Evrope, rekao je ambasador i naglasio da Egipat paralelno ulaže napore zađeno sa drugim arapskim zemljama da se pronađe i diplomatsko rešenje za probleme nastale u odnosima Ukrajine i Rusije. 



"Kao i svaka zemlja Egipat je pogođen krizom i zato ulažemo velike napore da se reše njeni eventualni negativni uticaji, posebno u oblasti ekonomije. Jedan smo od njavećih uvoznika i potrošača pšenice u celom svetu. Iz obe zemlje - Ukrajine i Rusije uvozimo oko 80 odsto pšenice", rekao je ambsador i dodao da na godišnjem nivou Egipćani troše 13,7 miliona tona pšenice. 

Prozivodimo 6,6 miliona tona, a drugi neophodan deo uvozimo, naveo je ambasador i dodao da je Vlada Egipta uložila mnogo napora kako bi umanjila posledice i povećala lokalnu prozivodnju, a predsednik Egipta je, kako naglašava, pokrenuo novi projekat domaće prozivodnje žita, uz paralelni plan da se ona dobavlja iz više različitih izvora.

"Želimo da nabavljamo pšenicu iz razlicitih izvora, koji su već akreditovani za uvoz pšenice u Egipat. Srbija je jedan od najboljih prizvođača visoko kvalitetne pšenice u svetu i u kontaktu sam već sa više srpskih zvaničnika u nameri da je uvozimo iz Srbije", kazao je ambsador na pitanje kako će se i u kojoj meri ukrajinska kriza odraziti na Egipat.

Prema njegovim rečima, Srbija je jedna od zemlja na koju se oslanjaju kao deo konetksta napora Vlade Egipta da divesifikuje izvore kako bi bili sigruni da će pokriti uvoz pšenice.

Salah je dodao da nadležni nisu uznemireni novonastalom situacijom jer postoje rezerve kojim mogu da pokriju narednih nekoliko meseci.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR