Glas Javnosti

Džon Jovanović, glavni čovek DFC za Balkan: SRPSKO POREKLO manje važno od poslovnog iskustva

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Direktor kancelarije DFC-a u Beogradu Džon Jovanović, za koga kažu da je glavni čovek predsednika SAD Donalda Trampa za Balkan rekao je da će mu više od srpskog porekla u realizaciji projekata u regionu pomoći iskustvo u poslovanju.

Poznavanje jezika i kulture za prvog čoveka regionalne kancelarije DFC-a u Beogradu, koja je otvorena juče, biće od velike pomoći, ali i njegovo iskustvo u radu sa finansijama.

- Kolege iz šest različitih američkih agencija, koje su bile u delegaciji iz Vašingtona, oduševljeni su svojom prvom posetom Beogradu i prilikama i potencijalom ovog regiona, kako u ekonomskom tako i u društvenom smislu, i ja delim njihovo mišljenje - rekao je Džon Jovanović, Amerikanac srpskog porekla.

Iznenađen je sa koliko spremnosti su ljudi čekali na povratak američke privrede i dolazak američkih investicija.

- Narodi ovog regiona dele zajedničke vrednosti i mi bismo želeli da te vrednosti gradimo kroz poslovne, ali i društvene projekte, pogotovo žensko preduzetništvo. Mnogi su se javili i rekli da je to sjajna prilika za Srbiju i region - istakao je Jovanović.

 

DFC raspolaže sa 60 milijardi dolara, a u ovom regionu vide, prema rečima Jovanovića, ogroman potencijal i veruje da će biti velikih ulaganja.

- Za nas je najbitnije da pronađemo priliku i da već u prva tri meseca uradimo nekoliko projekata, a za početak ćemo se priključiti projektima koji su već u toku poput auto-puta 'Mir -  rekao je Jovanović.

Džon Jovanović veruje da je ovo početak nove ere u odnosima SAD i Srbije, a mera uspeha rada kancelarije DFC-a meriće se otvaranjem novih radnih mesta.

Podrška supruge i porodice nije izostala, a kako kaže Jovanović, majka mu je presrećna.

- Svi su me podržali, jer je ovo izuzetna prilika koja se jednom dešava u regionu i svakako u mom životu - rekao je Džon Jovanović.

Majka Nada, otac Srećko

Džon Jovanović, direktor kancelarije DFC-a u Beogradu, bio je direktor švajcarske kompanije “Mercuria energy group”, jedne od najjačih u svetu, srpskog je porekla i ima 34 godine.

Džon je diplomirao na Univerzitetu Prinston, a na Univerzitetu u Pensilvaniji magistrirao poslovnu administraciju za finansije i preduzetnički menadžment.

Ima bogatu poslovnu biografiju, pošto je radio u još nekoliko jakih kompanija, kao što su Dojce banka, zatim Berenson, Noble group, Cadent energy partners.

Detinjstvo je proveo u Čikagu, gde su se svojevremeno doselili njegovi roditelji Nada i Srećko.

Sa suprugom Dafne Oz, jednom od najpoznatijih blogerki, TV zvezda i nutricionistkinja u SAD, ćerkom čuvenog TV doktora Mehmeta Oza, ima troje dece, Filomenu, Domeniku Selen i Jovana, koga, kako je ranije izjavila Džonova supruga, zovu Džon-Džon.

Njih dvoje venčali su se pre 10 godina u srpskoj pavoslavnoj crkvi u Portlandu.

(Glas javnosti/Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR