Glas Javnosti

Voćari, povrtari, vinogradari i cvećari Požurite!!! - Još samo dva dana do kraja konkursa 50:40:10

Ekonomija
Autor: Agroinfo.rs

Veliko je interesovanje za prvi konkurs Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pod nazivom 50:40:10 namenjenog proizvođačima voća, povrća, grožđa i cveća, za koji je do sada stiglo više od 1000 prijava.

Pre nešto manje od mesec dana, Ministarstvo poljoprivrede je raspisalo konkurs koji je nazvan: '50:40:10', namenjen voćarima, vinogradarima, povrtarima i proizvođačima cveća. Do kraja konkursa ostalo je još dva dana, a do sada je stiglo više od 1000 prijava što je pokazatalj da su poljoprivrednici brzo uspeli da savladaju proces popunjavanja zahteva, navodi se u saopštenju Ministarstva. Ovo je prvi od tri konkursa koje će Ministarstvo poljoprivrede finansirati u saradnji sa Svetskom bankom.

 

Poljoprivrednicima su u popunjavanju zahteva pomagale Savetodavne službe koje, takođe,  finansira Ministarstvo poljoprivrede, ali i konsultantske kuće čiji troškovi rada će biti priznati za finansiranje projakata koje predlažu proizvođači. Prema dosadašnjoj analizi, najviše je zainteresovanih proizvođača povrća, a zatim voća.

Najavljeno je da će se najviše finansirati projekti namenjeni unapređenju rada gazdinstava, zatim oni koji su ekološki prihvatljivi i oni koji donose najveću korist proizvođačima. Osim toga, prioritet će imati žene i mladi, članovi zadruga i poljoprivrednici iz manje razvijenih opština.

 

Konkurs 50:40:10 je osmišljen da poljoprivrednik unapred dobija odobrena sredstva na osnovu projekta. Od toga polovinu sredstava dobija bespovratno, 40 odsto se finansira iz kredita banke u kojoj poljoprivrednik ima račun registrovanog gazdinstva, a svega 10 procenata je lično učešće poljoprivrednika. Prve isplate novca očekuju se u oktobru i to voćarima, vinogradarima, povrtarima i proizvođačima cveća koji su prvi i podnosili zahteve dok će ostali novac dobijati do kraja godine, objavio je Agroinfo.rs.

 

U julu mesecu se očekuje novi poziv i oni će važiti za stočare, dok će ratari moći da se prijave u septembru. Za ove namene predviđeno je 20 miliona evra, a na konkurs mogu da se prijave manji i proizvođači sa srednjom veličinom poseda, koji nisu u mogućnosti da konkurišu za IPARD sredstva.

(Glas Javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR