Glas Javnosti

DUVANSKI GIGANT NAGRABUSIO: Prodavali cigarete Severnoj Koreji uprkos sankcijama

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Kompanija Britiš Ameriken tobako (BAT) prihvatila je da plati kaznu američkim vlastima u iznosu od 635 miliona dolara i kamate nakon što je priznala da je, kršeći sankcije, prodavala cigarete Severnoj Koreji.

Amerika je uvela oštre sankcije Severnoj Koreji zbog njenih nuklearnih i balističkih raketnih aktivnosti

Sudska nagodba postignuta je juče između BAT, američkog ministarstva pravde (DOJ) i kancelarije za kontrolu strane imovine američkog ministarstva finansija.


Američke vlasti su saopštile da se nagodba postignuta sa BAT odnosi na aktivnosti te kompanije u Severnoj Koreji u periodu između 2007. i 2017. godine, prenosi Bi-Bi-Si.

"Između 2007. i 2017. ove kompanije treće strane prodale su duvanske proizvode Severnoj Koreji i dobile oko 428 miliona dolara"

Direktor BAT Džek Bouls izjavio je da kompanija "duboko žali zbog nedoličnog ponašanja".

BAT je jedna od najvećih svetskih duvanskih multinacionalnih kompanija, jedna od 10 najvećih kompanija u Velikoj Britaniji i vlasnik je poznatih brendova cigareta, među kojima Laki Strajk, Danhil i Pal Mal.

Poznato je da je severnokorejski lider Kim Džong Un strastveni pušač, a prošle godine SAD su pokušale u Savet bezbednosti UN da "proguraju" rezoluciju o zabrani izvoza duvanskih proizvoda u Severnu Koreju, međutim Rusija i Kina uložile su veto i sprečile američku inicijativu - prenosi BI BI SI

Glas javnosti/Bi Bi Si

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR