Glas Javnosti

DUGOGODIŠNJI PROBLEM POLJOPRIVREDNIH PENZIJA: Kakav je novi model i kome će biti otpisani dugovi?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Država će u saradnji sa Svetskom bankom rešavati dugogodišnji problem kada su u pitanju poljoprivredne penzije.

Prema najavama iz Ministarstva poljoprivrede, do kraja godine biće donesen model rešenja za poljoprivredne penzije, čiji je obračun godinama sporan, ali i za nagomilane dugove za doprinose, čiji se iznos procenjuje na dve milijarde evra. 

U fokusu problema su stanje dugova i pronalaženje načina za njihov otpis ili izmiranje, kao i analiza postojećeg sistema, dok istovremeno eksperti traže optimalni način obračuna visine penzija.

Dosadašnji, i još uvek važeći model za utvrđivanje osnovice doprinosa za penziono-invalidsko osiguranje zasniva se na jednakom iznosu obaveza koje poljoprivrednici plaćaju godišnje, dok dužina perioda uplata nema bitan uticaj na iznos penzije. Takođe, jednak iznos plaćali su poljoprivrednici koji imaju jedan hektar obradive površine i oni koji imaju stotine hektara, pa je sve to dovelo do situacije da neki poljoprivrednici budu zaduženi iznosom koji ne mogu da plate, tj. koji prevazilazi njihove mogućnosti. Tako su prestajali da uplaćuju doprinose, što je dovelo do nagomilavanja dugova, i deficita u Fondu.

Osim toga, penzioneri uplaćuju doprinose na minimalnu osnovicu, koja je veoma niska, što dalje uslovljava da su penzije koje se kasnije isplaćuju vrlo skromne.

PENZIONERI NEĆE DA TUŽE DRŽAVU JER SU IM SMANJILI PENZIJE?! Plaše se plaćanja advokata, a naslednike ne zanima obeštećenje

PENZIONERI NEĆE DA TUŽE DRŽAVU JER SU IM SMANJILI PENZIJE?! Plaše se plaćanja advokata, a naslednike ne zanima obeštećenje

Za sada je poznato da se "osnovna teza novog modela ogleda u tome da će osnovica za utvrđivanje doprinosa biti zasnovana na radu, odnosno na dohotku koji svaki poljoprivrednik ostvaruje srazmerno površini poljoprivrednog gazdinstva i intenzitetu korišćenja poljoprivrednih resursa”, kažu u Ministarstvu poljoprivrede, a prenosi Agrotv.

Takođe, najavlju se da će i dužina staža, odnosno broj godina tokom kojih se uplaćuju doprinosi, itekako uticati na visinu penzije.

Na osnovu svega navedenog, može se zaključiti da će visina poljoprivrednih penzija varirati u zavisnosti od različitih faktora, te da ovo predstavlja održivo rešenje sa aspekta priliva sredstava u PIO fond i odliva po osnovu isplata penzija u budućnosti.

- Rešavanje ovog problema je složeno imajući u vidu da pretežni deo naših poljoprivrednika nije u obavezi da vodi knjigovodstvene evidencije u vezi sa poslovanjem svojih gazdinstava i ostvarenim rezultatima u vezi sa njihovim poslovanjem. Zbog toga postupak rešavanja zahteva nešto duži period - dodali su u Ministarstvu poljoprivrede.

Poseban problem predstavljaju do sada napravljeni dugovi za doprinose. Uglješa Trkulja, zastupnik Udruženja poljoprivrednika Ruma, smatra da će teško naplativi dugovi biti otpisani. On takođe dodaje da će se mali broj poljoprivrednika odlučiti na opciju da izmiri dugovanja u zamenu za upis staža. Taj novac će pre uložiti u svoju proizvodnju ili kupovinu zemljišta. Predlog ovog udruženja je da uplate za PIO fond treba da budu na dobrovoljnoj bazi, a da doprinosi za zdravstveno osiguranje budu obavezni.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR