Glas Javnosti

DUG FABRIKE PRETVARAJU U KAPITAL: Grad Kragujevac postaje vlasnik Zastava oružja

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Zastava oružje, najvažnija fabrika srpske namenske proizvodnje, neće morati da izmiri obaveze prema gradu Kragujevcu, pošto je lokalna samouprava donela odluku da ovom preduzeću otpiše dug u iznosu od 2,6 milijardi dinara. Prema predlogu odluke koja će biti usvojena na sutrašnjoj sednici gradske skupštine, dugogodišnji dug će biti pretvoren u osnovni kapital Zastava oružja, čime će grad Kragujevac

Potraživanja grada Kragujevca u iznosu od 2,6 milijardi dinara odnose se na neostvarene prihode lokalne samouprave po osnovu poreza na imovinu i zarade zaposlenih koje "Zastava oružje" nije uplatila do 31. decembra 2016. godine.
Zabrana izvoza mleka dala rezultate, tržište dobro snabdeveno, piše portal Ekapija.

Sa obavezama od oko 10 milijardi dinara, Zastava oružje je jedan od najvećih poreskih dužnika u Srbiji. Fabrika, međutim, duguje i po drugim osnovama, a najveći poverioci su kragujevačka Energetika, gradska toplana koja je u državnom vlasništvu, zatim Fond za razvoj Republike Srbije i Fond penzijsko-invalidskog osiguranja. Poslovanje Zastava oružja opterećuju i neka nenaplaćena potraživanja. Zbog finansijskih problema preduzeće nije bilo u mogućnosti da redovno izmiruje doprinose prema zaposlenima, zbog čega su pojedini radnici pred odlazak u penziju podneli tužbe protiv poslodavca.


Sa neizmirenim poreskim obavezama i različitim dugovanjima suočene su i ostale vojne fabrike u Srbiji, zbog čega je vlada, jula ove godine, donela zaključak po kome i državna potraživanja treba pretvoriti u osnovni kapital preduzeća.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR