Glas Javnosti

DRŽAVA ZAKINULA 9.000 MAJKI: Porodilje oštećene NEUSTAVNIM OBRAČUNOM primanja u poslednje tri godine

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Tokom porodiljskog odsustva od 1. jula 2018. do 1. marta ove godine gotovo 9.000 žena u Srbiji primalo je minimalne zarade i one sada imaju pravo na naknadu od države, kažu iz Inicijative "Mame su zakon".

Pokmenute najniže naknade primale su žene koje nisu imale dovoljan broj meseci (18) provedenih na poslu da bi za vreme porodiljskog primale pun iznos.

Porodiljsko odsustvo se računa od 28 - 45 dana pre rođenja deteta pa sve do navršenog bebinog trećeg meseca, a za pomenute žene, za to vreme njihove naknade bile su ispod zakonom zagarantovanog minimalca.

- Ustavni sud Srbije (USS) je ova rešenja ocenio kao neustavna, pa sada ne samo da nijedna zaposlena žena neće moći tokom porodiljskog odsustva da prima manje od minimalne zarade, već i one koje su oštećene, a njih ima tačno 8.944, imaju pravo da traže nadoknadu - kaže Tatjana Macura iz Inicijative "Mame su zakon", a prenose "Novosti".

 

Okupljeni oko inicijative "Mame su zakon" traži da se za obračun naknade kao reper ne uzima više 18 meseci rada, već 12, shodno zakonskim rešenjima u EU, ali i nekim drugim zemljama. Ovo udruženje osnovalo je pravni tim koji oštećenim ženama pruža savete. Ujedno, Inicijativa će se zalagati i za to da naknade majkama tokom nege deteta, koja obuhvata period odsustva od trećeg meseca bebinog života do godinu dana, budu "dostojanstvene".

Kako navode iz Udruženja prema podacima koje im je dostavilo Ministarstvo za brigu o porodici, čak 8.979 žena je tokom odsustva zbog nege deteta u istom periodu (od 1. jula 2018. do 1. marta ove godine, kada je stupila na snagu odluka USS) dobijalo iznose manje od zagarantovanog minimalca.

Zabrinuti su i zato što još nema zakonskog rešenja za nezaposlene i ekonomski neaktivne žene, kao ni za one koje samostalno obavljaju delatnosti. Zato se zalažu da iznos u visini republičke minimalne zarade (trenutno oko 32.000 dinara) bude garantovan za sve kategorije žena do navršenih godinu dana detetovog života.

 

- Majke su i dalje često degradirane posle vraćanja sa porodiljskog ili nege deteta. Neretko ih čeka slabije plaćeno radno mesto ili čak otkaz, bez obzira na Zakon o zabrani diskriminacije - navodi Macura.

Kako kaži podaci Inicijative u 2018. (od jula do kraja godine) naknadu manju od minimalca primalo je 2.326 porodilja i 2.338 žena za negu deteta, u 2019. 3.507 njih za porodiljsko i 3.554 za negu, u 2020. godini 2.426 za porodiljsko i 2.499 za negu, a u ovoj, do 1. marta, 649 porodilja i 579 za negu deteta.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR