Glas Javnosti

Država se zadužuje 15 milijardi dinara za izgradnju saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o zaduživanju Republike Srbije kod Banca Intesa AD Beograd za potrebe finansiranja projekta izgradnje saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica.

Kako piše eKapija, radi se o dugoročnom investicionom kreditu od 15 milijardi dinara (oko 130 miliona evra), čija će vrednost biti isplaćena u domaćoj valuti. 


Kredit je odobren po nominalnoj kamatnoj stopi koja iznosi Belibor 3M + 3,30 odsto na godišnjem nivou, a krajnji rok otplate je 1. april 2033. godine.

eKapija podseća da je u novembru 2019. godine između Vlade Srbije, JP Putevi Srbije, Koridora Srbije, i kompanije AzVirt potpisan je komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na projektu Ruma-Šabac-Loznica. Ovim ugovorom predviđena je vrednost projekta do 467.500.000 evra kao i završetak projektno-tehničke dokumentacije i izvođenje radova.

Izvođenje radova obuhvata izgradnju tri deonice: izgradnju auto-puta Ruma-Šabac, od auto-puta E-70 (petlja Ruma) do mosta preko Save u Šapcu, dužine 21,14 km, za brzinu od 130 km/h, širine 29 metara i razdelnim ostrvom od četiri metra (vreme trajanja izgradnje tri godine); izgradnju mosta preko reke Save u Šapcu, dužine 1.327,5 m, uključujući navozne rampe (vreme trajanja izgradnje tri godine) i izgradnju brze saobraćajnice od Šapca do Loznice, dužine 54,58 km, za brzinu od 100 km/h, širine 19 m i razdelnim ostrvom od tri metra (vreme trajanja izgradnje četiri godine).

Zakonom o budžetu za 2023. godinu odobreno je zaduživanje za izgradnju saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica u iznosu do 250 miliona evra. Kao podrška većoj upotrebi dinara i smanjenju deviznog rizika u domaćem finansijskom sistemu, strane su dogovorile da predmetno zaduživanje bude u dinarima.

Glas javnosti /B08S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR