Glas Javnosti

Drastičan skok cena! Prasad i jagnjad skuplja za 200 dinara nego pre mesec

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Na stočnim pijacama na području Niša poslednjih dana zabeležen je drastičan skok cene prasadi i jagnjadi, tako da sada kilogram žive vage košta 550 dinara, što je za 200 dinara više u odnosu na period od pre samo mesec dana.

Vlasnik pečenjare i mini farme iz niškog naselja 9. maj Vladimir Stojanović rekao je da skok cena ne treba nikoga da iznenadi, jer je tražnja pred uskršnje praznike značajno povećana, a ponuda prasadi i jagnjadi je sve manja.

„Tokom prošle godine mnogi stočari iz ovog kraja su odustali od stočarstva. Svinje su prodali klanicama i okrenuli se nekom drugom poslu. Neki od njih su otišli u inostranstvo i našli tamo zaposlenje“, objasnio je Stojanović.


On je kazao da su stočari odustali od tog posla jer su, zbog niskih cena svinja i prasadi, više od deset godina radili sa gubitkom ili na pozitivnoj nuli.

„Cene su bile dobre samo tri puta godišnje, za Novu godinu, Božić i Vaskrs, a cena stočne hrane je stalno skakala. Posebno prošle godine je poskupeo koncentrat, ali i pšenica i kukuruz. Sada su cene stočne hrane pale, ali uzalud kada je broj svinja i prasadi značajno smanjen“, rekao je Stojanović.


Prema njegovim rečima, ljudi u niškom kraju uglavnom su čuvali po pet, deset ili 20 prasilja, što ne može da se uporedi sa farmama od 100 ili 200 prasilja u ostalim delovima naše zemlje, ali da će biti potrebno mnogo vremena da se vrate i na toliko svinja koliko su imali nekada.

Stojanović je rekao da je rast žive vage prasadi uslovio i poskupljenje od oko 100 dinara pečenja u pečenjarama, tako da se u pečenjarama u niškom naselju 9. maj sada prodaje za 1.800 dinara po kilogramu, a u samom centru grada za 1.900 do 2.000 dinara.

Glas javnosti/N1

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR