Glas Javnosti

DOLAR NA NISKOM NIVOU: Očekuje se smanjenje kamata američke centralne banke

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Na valutnim tržištima je vrednost dolara prema korpi valuta pala i prošle nedelje, drugog zaredom, i pao na najniže nivoe u pet meseci jer se sledeće godine očekuje smanjenje kamata američke centralne banke.

Dolarov indeks, koji prati vrednost američke prema šest najvažnijih svetskih valuta, skliznuo je prošle nedelje 0,9 posto, na 101,70 poena, a u jednom je trenutku pao na 101,42 boda, najniži nivo od maja.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti oslabio 1 posto, pa je cena evra dosegnula 1,1010 dolara.


Kurs dolara porastao je prema japanskoj valuti, za 0,2%, na 142,40 jena.

Pad dolarova indeksa na najniže nivoe u pet meseci posledica je uverenja ulagača da je američka scentralna banka završila ciklus povećanja kamatnih stopa, s obzirom na postupno popuštanje inflacije, i da sledeće godine sledi smanjenje kamata.

U prilog toj tezi ide niz poslednjih makroekonomskih pokazatelja.

Prošle nedelje je objavljena treća procena bruto domaćeg proizvoda (BDP), koja je pokazala da je američka ekonomija u trećem tromesečju porasla nešto sporije nego što se očekivalo.

Usporavanje rasta znači da bi mogla oslabiti i inflacija, pa su ojačale spekulacije da bi Fed već u martu iduće godine mogao početi smanjivati kamate.


I dok čelnici Feda procenjuju da će u idućoj godini kamate smanjiti u tri navrata, najverovatnije za po 0,25 postotnih poena, na tržištu se spekuliše da je u sledećoj godini moguće smanjenje kamata čak u šest navrata, počevši od marta, prenosi See Biz.

Premda čelnici Evropske centralne banke poručuju da još ne razmišljaju o smanjenju kamata, analitičari procenjuju da je ECB, kao i Fed, završio ciklus povećanje kamatnih stopa i da sledeće godine sledi smanjenje cene novca i u evrozoni.


Glas javnosti/ B04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR