Glas Javnosti

DODATNI PODSTICAJI NA POMOLU? U Italiji pada prodaja traktora

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Italijansko udruženje FederUnacoma je asocijacija koja okuplja sve proizvođače poljoprivrednih mašina u Italiji na nacionalnom nivou. Kvartalno podnose izveštaje o stanju na tržištu, a pred nama je najnoviji izveštaj koji ukazuje šta se dešava na tamošnjem tržištu što svakako ima inplikacije i na tržište u Srbiji.

Predsednik proizvođača Alesandro Malavolti ukazuje na poteškoće izazvane trenutnom ekonomskom situacijom i apeluje da se aktivira dodatni sistem podsticaja.

Kašnjenja u lancu snabdevanja, rastući troškovi proizvodnje doveli su do povećanja kataloških cena što je značajno uticalo na tržište. Podaci italijanskog Ministarstva saobraćaja – ukazuju na pad registracije novih traktora od 14,4% u prvih devet meseci u odnosu na isti period prošle godine, piše portal Ekapija.


Po jedinicama, broj prodatih traktora za devet meseci iznosio je 15.800, što je manje od 18.500 prodatih u prvih devet meseci 2021. godine, ali i dalje viši od proseka poslednjih nekoliko godina koji je bio oko 14.000 jedinica.

Kod kombajna je zabeležen pad od 14% na 308 registrovanih jedinica, dok je prodaja traktora sa utovarivačem pala za 21,5% na 390 mašina. Pad je bio umereniji za prikolice (-9,5% tj. 6.700 mašina), dok teleskopski viljuškari registruju značajan pad u odnosu na 2021. (-25%), na 866 prodatih jedinica.

Trenutni trend potvrđuje prognoze koje je FederUnacoma već formulisao tokom godišnje skupštine u junu, kada je istaknuto da je potražnja za poljoprivredom mehanizacijom u Italiji visoka, ali uz veliki rizik od krize na tržištu sirovina, poteškoća u logistici i povećanja računa za energiju. To sve utiče na stopu proizvodnje i smanjenje konkurentnosti sektora u drugoj polovini godine.


Teško je predvideti bilans na kraju godine, kao i ekonomske rezultate, što u velikoj meri zavisi od razvoja rusko-ukrajinskog sukoba i inflacije.

To će naročito dovesti do povećanja prodajne cene mehanizacije naročito u zemljama u razvoju.

Predsednik FederUnakome Alesandro Malavolti podsetio je da, "poljoprivredni sektor mora biti podržan u svojim investicijama za kupovinu inovativnih rešenja u sektoru mehanizacije. Važna pomoć za ovu svrhu su javni podsticaji za nabavku opreme nove generacije" zaključio je Malavolti.

On se nada da će ceo sadašnji sistem pomoći biti proširen i ojačan, kako bi se sektor održao u ovako teškoj ekonomskoj situaciji.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR