Glas Javnosti

DOBRE VESTI IZ NARODNE BANKE SRBIJE: Očekujemo dvostruko nižu inflaciju u 2023.

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Inflacija u Srbiji bi na kraju 2023. godine mogla da bude dvostruko niža od ovogodišnje koja je u zadnjem tromesečju 2022. iznosila oko 15% objavila je danas Narodna banka Srbije (NBS). Takođe očekuju da bi stopa rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije ove godine mogla biti u rasponu od 2% do 3%.

- Usled slabljenja globalnih troškovnih pritisaka, smanjenja uvozne inflacije i efekata mera monetarne politike, prvi put za poslednje dve godine projektovana inflacija za tekuću godinu na nižem je nivou nego u prethodnoj projekciji, pri čemu je još u većoj meri smanjena projekcija za 2024. godinu. Sada očekujemo da će se inflacija u granice cilja vratiti sredinom 2024, što je ranije od naših prethodnih očekivanja - navela je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković na predstavljaju izveštaja o inflaciji za februar.


Ona je dodala da je tokom poslednjeg tromesečja 2022, međugodišnja inflacija u Srbiji iznosila oko 15%, što je nešto niže od očekivanja iznetih u novembarskoj projekciji. Oko dve trećine doprinosa i dalje je poticalo od cena hrane i energenata, pri čemu se, kao i u drugim zemljama, doprinos cena energenata poslednjih meseci smanjivao, dok je doprinos cena hrane nastavio da raste, piše portal Ekapija.


Tabaković je dodala da očekuju da će međugodišnja inflacija ostati povišena i u prvom tromesečju ove godine, pre svega kao posledica nastavka prenošenja visokih troškovnih pritisaka iz prethodnog perioda na cene hrane i drugih industrijskih proizvoda, kao i korekcije cena električne energije i gasa.

- Procenjujemo da će se inflacija nakon toga naći na opadajućoj putanji, uz znatniji pad u drugoj polovini ove godine, tako da bi krajem godine trebalo da bude dvostruko niža nego početkom ove godine. Povratak u granice cilja očekujemo sredinom 2024, što je ranije nego što smo očekivali u prethodnoj projekciji - istakla je i dodala da u smeru niže inflacije trebalo bi da deluju dosadašnje zaoštravanje monetarnih uslova, slabljenje efekata globalnih faktora koji su vodili rast cena energenata i hrane u prethodnom periodu, usporavanje uvozne inflacije, kao i niža eksterna tražnja u uslovima očekivanog usporavanja globalnog privrednog rasta.


S obzirom na to da su, i pored znakova popuštanja, globalni troškovni pritisci i dalje visoki, nastavili smo da povećavamo referentnu kamatnu stopu, kazala je Tabaković i dodala da su povećali učešće zlata u strukturi deviznih rezervi na 10,8%.

- Prema našoj novoj projekciji, stopa rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije ove godine biće u rasponu od 2,0% do 3,0%, što je nepromenjeno u odnosu na naša očekivanja iz novembra. Od 2024. očekujemo ubrzanje rasta bruto domaćeg proizvoda na raspon od 3,0% do 4,0%, a zatim povratak na pretpandemijsku putanju rasta od oko 4% godišnje - navela je ona i istakla da su i devizne rezerve NBS na najvišem nivou i iznose 20,9 milijardi evra u januaru 2023.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR