Glas Javnosti

DOBRA VEST ZA ONE KOJI IMAJU KREDITE: Kamatne stope ostaju NEPROMENJENE, odlučila Narodna banka Srbije

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ostavljanje kamatne stope na istom nivou, četvrto uzastopno, bi trebalo da znači da ni kamatne stope banaka, na kredite u dinarima, nemaju osnovu da nadalje rastu, dok će njihov pad zavisiti od tržišnih uslova.

Referentna kamatna stopa u Srbiji ostaje na 6,5% a na nepromenjenim nivoima su zadržane i kamatne stope na depozitne (5,25%) i kreditne olakšice (7,75%), današnje je odluka Izvršnog odbora Narodne banke Srbije (NBS).

Ovo ostavljanje kamatne stope na istom nivou, četvrto uzastopno, bi trebalo da znači da ni kamatne stope banaka, na kredite u dinarima, nemaju osnovu da nadalje rastu, dok će njihov pad zavisiti od tržišnih uslova.

Odluku Izvršnog odbora o zadržavanju referentne kamatne stope na nepromenjenom nivou opredelio je nastavak popuštanja globalnih inflatornih pritisaka, kao i uspostavljena opadajuća putanja domaće inflacije i njeno očekivano kretanje u granicama cilja u horizontu monetarne politike, saopšteno je iz NBS.

Prilikom donošenja odluke uvažena je i činjenica da su u prethodnom periodu pooštravani monetarni uslovi putem osnovnog instrumenta, kamatne stope, a u septembru i povećanjem stope obavezne rezerve, kao i da je sada potrebno da se sagledaju puni efekti donetih mera.

Prenošenje dosadašnjeg pooštravanja monetarne politike na kamatne stope na tržištu novca, kredita i štednje, kao i smanjenje kratkoročnih inflacionih očekivanja ukazuje na efikasnost transmisionog mehanizma monetarne politike.


Prilikom donošenja odluke, Izvršni odbor je imao u vidu da se inflacija u međunarodnom okruženju smanjuje, iako je još uvek iznad cilja centralnih banaka u gotovo svim zemljama koje ciljaju inflaciju. U uslovima popuštanja troškovnih pritisaka i otklanjanja zastoja u snabdevanju, kao i zaoštrene monetarne politike, Evropska centralna banka u oktobru nije menjala visinu referentne kamatne stope, uz ocenu da će njene buduće odluke i dalje zavisiti od podataka koji budu pristizali, saopštila je Narodna banka Srbije.

Narodna banka Srbije će nastaviti da prati i analizira kretanje ključnih faktora inflacije iz domaćeg i međunarodnog okruženja i da donosi odluke u zavisnosti od projektovanog kretanja inflacije. Istovremeno, vodiće računa i o održavanju finansijske stabilnosti i obezbeđenju podrške kontinuiranom privrednom rastu, daljem rastu zaposlenosti i povoljnom investicionom ambijentu.

Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR