Glas Javnosti
Posta

DO POSLA I BEZ DIPLOME: Šta je projekat "Pasoš kompetencija"

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Građani koji nisu stekli znanje kroz školski i univerzitetski sistem od sada imaju mogućnost da zaokruže svoje radno iskustvo i životno znanje kako bi lakše došli do posla.

U okviru projekta Pasoš kompetencija koje zajedno sprovode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i MAPS, građanima je dostupno savetovanje, ali i instrument za definisanje i vrednovanje znanja, veština i iskustava stečenih tokom života.
Projekat Pasoš kompetencija namenjen je onima koji traže posao kao i onima koji bi da se prekvalifikacijom bolje pozicioniraju na tržištu rada, pojašnjava se u saopštenju.

Kako ističe projektna menadžerka u GIZ Ivana Ristićevič, Pasoš kompetencija može biti efikasan instrument za pomoć poslodavcima u procesu profesionalne selekcije ili sistematizacije radnih mesta.
Usluga je besplatna, savetnici su na raspolaganju u šest gradova Srbije, u okviru centra DIMAK u kancelarijama Migracionih servisnih centara Nacionalne službe za zapošljavanje u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Kruševcu, Novom Pazaru i Nišu.
Ono što Pasoš izdvaja od ostalih instrumenata koji se takođe bave utvrđivanjem kompetencija, jeste jezgrovitost samog procesa kojim se one definišu i vrednuju ističe Ristićević:
- Rad se bazira na popunjavanju mape Pasoša uz podršku sertifikovanog savetnika. Mapa se sastoji od osam polja: školovanje, dodatno usavršavanje, poslovni život i praksa, domaćinstvo i porodica, hobiji i interesovanja, služenje vojnog roka/ civilno služenje vojnog roka, politički i/ili socijalni angažman, posebne životne situacije.

Savetovanje je biografsko, obavlja se kroz seriju razgovora i samovrednovanje; savetovana osoba ima priliku da uz podršku savetnika sama definiše i vrednuje svoje veštine, da sagleda svoje poslovne i privatne prioritete i ciljeve, osmisli plan daljeg delovanja.
Rezultat procesa je važeći sertifikat o kompetencijama, prenosi portal Ekapija.
- Ono što je najvrednije u ovom procesu jeste osnaženo samopouzdanje i osvešćivanje sopstvenih vrednosti i potencijala - kaže Ristićevićeva.
Spisak savetnika i njihov kontakt građani mogu da nađu na sajtu MAPS-a.

Projekat Pasoš kompetencija podržan je u okviru globalnog programa Nemačke razvojne saradnje "Migracije za razvoj" (PME) koji u Srbiji sprovodi GIZ.
Promocija zapošljavanja jedan je od strateških ciljeva Nemačkog informativnog centra za migracije, stručno obrazovanje i karijeru DIMAK i podrazumeva individualno savetovanje i informisanje o mogućnostima stručnog obrazovanja, zapošljavanja i reintegracije, kao i obuke za pripremu radne biografije i prijavljivanje za posao. Partneri PME programa su Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalna služba za zapošljavanje i Komesarijat za izbeglice i migracije.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP