Glas Javnosti

ĐEDOVIĆ: Plan je da se utrostruče kapaciteti za proizvodnju struje iz OIE

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Da bismo bili energetski nezavisni i imali sigurno snabdevanje, neophodno je da imamo snažnu i efikasnu Elektroprivredu Srbije, sposobnu da realizuje velike investicije, a to se odnosi i na druga energetska preduzeća kojima predstoje reforme, najavila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Đedović, koja je u onlajn formatu učestvovala na konferenciji „ReGrin“, rekla je da je cilj da se emisije štetnih gasova, u odnosu na 1990. godinu smanje za 34 odsto do 2030, odnosno za 52 odsto do 2040. godine.

Izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, navela je Đedović, stvoreni su uslovi da investitori imaju neophodnu sigurnost i predvidljivost da planiraju svoje projekte, uz jasna pravila kad je reč o odgovornosti za balansiranje novih kapaciteta iz OIE.

„Naš plan je da se kapaciteti za proizvodnju električne energije iz OIE, koji sada iznose oko 550 megavata, u narednih nekoliko godina povećaju oko tri puta“, navela je Đedović, saopštilo je MInistarstvo.

Ona je rekla da je za uspešno sprovođenje energetske tranzicije pored države, koja postavlja ciljeve i donosi zakonodavni okvir, važno i aktivno učešće privrede i građana.

Javno-privatni dijalog neophodan je za sprovođenje zelene tranzicije, jer samo konstruktivnom razmenom mišljenja možemo da idemo ka boljoj budućnosti koja je važna i za planetu i za generacije koje dolaze, poručila je Đedović.

Glas javnosti/F03S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR