Glas Javnosti

DIZEL OPET SKUPLJI: Ovo su nove cene goriva u narednih sedam dana

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Stigle su nove cene goriva, tako da će od danas od 15 časova, na pumpama u Srbiji litar evro dizela koštati 201 dinar, a litar benzina evropremijum BMB biće 189 dinara.

Nove cene goriva biće na snazi do sledećeg petka 21. juna. U odnosu na prošlu nedelju, dizel je za 2 dinara skuplji, dok je benzin zadržao cenu.

Pala cena nafte u svetu

Prema podacima sa berzi, cena sirove nafte je pala na 78,187 dolara, a cena nafte Brent na 82,442 dolara. Evropski fjučersi gasa su se na otvaranju berze TTF prodavali po ceni od 35,585 evra za megavat-sat.

Zašto je gorivo jeftinije?

Prethodnih nekoliko nedelja benzin je mahom bivao jeftiniji na pumpama u Srbiji, dok su i cene dizela bile prilično stabilne. Razlog za to treba tražiti u smanjenoj tražnji za ovom sirovinom što pokazuje i rast američkih zaliha ali i smanjenje uvoza nafte u Kinu. Ovi ali i drugi razlozi odrazili su se i na srpsko tržište na kome iako su povećane akciza, gorivo nije poskupelo.


(Foto: Jutjub)

Pored tih globalnih faktora, za nas je važno i to što je nedavno završen i kapitalni remont pančevačke rafinerije, koji bi mogao da utiče dodatno na pad ili bar zadržavanje aktuelnih cena i tokom leta. Takav stav ima i Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, koji je rekao:

- Leto je uvek period veće potrošnje goriva kako zbog godišnjih odmora tako i intenzivnih poljoprivrednih radova ali i radova na infrastrukturi. Potražnja će biti veća ali ponuda je stabilna i ja očekujem da se cene dizela i benzina zaustave na postojećem nivou.

To je važno za sve pa i turiste jer je sezona godišnjih odmora. Pošto značajan broj turista iz Srbije letuje u u Grčkoj, moja preporuka je da ako žele da prođu jeftinije, rezervoare napune u Severnoj Makedoniji. U Grčkoj je ono skuplje zbog dijametralno suprotne fiskalne politike. Drugim rečima, tamo su zahvatanja države vezana za gorivo veća pa je i gorivo skuplje - objašnjava Mićović.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR