Glas Javnosti

Direktorka RFZO: Izlazi nova lista BESPLATNIH LEKOVA! Završava se analiza stavljanja inovativnih medikamenata

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Direktorka Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO) Sanja Radojević Škodrić najavila je danas na Trećem nacionalnom onkološkom Forumu - Požuri, molim te, da ove godine izlazi nova lista lekova na teret zdravstvenog osiguranja.

Radojević Škodrić je na događaju koji je organizovao Forum pacijenata Srbije, uz podršku Udruženja medikalnih onkologa Srbije poručila da je planirano da prvo puste "of lejbel" (off label) lekove, pa onda terapijske alternative i na kraju inovativne lekove.

"Nemamo vremena, budžet moramo da potrošimo, ali iz tog razloga će izaći jedna lista. Trenutno se završava analiza stavljanja novih inovativnih lekova. U periodu od 2007. do 2015. godine stavljen je ukupno 21 lek na listu lekova, a od 2017. do 2023. godine, čak 81 inovativni lek. Ono što nedostaje i gde nema uopšte pomaka, jeste registar malignih pacijenata, a da ga imamo, naš posao bi bio mnogo lakši", rekla je direktorka RFZO.

Na forumu je govorila ministarka zdravlja Danica Grujičić koja je istakla da bez primarne zdravstvene zaštite koja će biti dostupna svima, nikako nije moguće da se ima dobar skrining.

"Rezultati istraživanja su pokazali da 80 odsto ispitanika najviše veruju svom izabranom lekaru. Prvo što moramo da uradimo je promena koeficijenata i kolektivnog ugovora specijalistima iz domova zdravlja i izjednačiti ih sa specijalistima koji rade u sekundarnim i tercijalnim centrima. S druge strane, moramo organizovati primarnu zdravstvenu zaštitu da ona zaista bude dostupna", navela je Grujičić.

pixabay.free
foto: Glas javnosti

Dodala je da je to glavni razlog zbog kog skrininzi ne uspevaju, jer kako je navela, nekome iz sela koje je od nekog većeg grada udaljeno 70 kilometara, teško je da ode na njega.

"Moramo mi organizovati transport ili poslati u to selo pokretni mamograf, na primer. Sledeći Zakon o zdravstvenoj zaštiti spušta specijalnosti kao što su interna medicina, neurologija, psihijatrija, očne i ušne bolesti, medicinu sporta i rada, kao i fizijatriju na nivo doma zdravlja, tako da će dosta stvari moći da se završi zapravo u domovima zdravlja. Promenili smo pravilnik o subspecijalizacijama kako bismo nadomestili, uslovno rečeno, neznanje lekara opšte prakse", navela je Grujičić.

Moguć uvoz lekova i iz Kine, Indije i Rusije

Dodala je da je donet i novi pravilnik o neregistrovanim lekovima koji nama omogućavaju da ne dođemo u situaciju budemo deficitarni i da zavisimo samo od Zapadne Evrope.

"Možemo da uvozimo lekove i iz Kine, Indije i Rusije. Nije tačno da su to lekovi manjeg kvaliteta. Sve osnovne supstance koje mi uvozimo sa Zapada, prave se u Indiji i Kini. To će nam omogućiti da dođemo do jeftinijih lekova", rekla je ministarka Danica Grujičić.

Glas javnosti / B06S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR