Glas Javnosti

Direktni poreski prihodi od industrije igara na sreću su čak 250 miliona evra

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Od poreza na priređivanje igara na sreću u Srbiji može da se izgradi 25 bolnica ili 50 škola

Ukupan neto profit industrije igara na sreću za 2022. godinu iznosio je 100 miliona, a priređivači su u budžet naše zemlje uplatili 2,5 puta više od ukupnog prihoda koji su ostvarili! Direktni poreski prihodi od kompanija iz ovog sektora su u 2022. godini iznosili između 240 i 250 miliona evra. Tim sredstvima moglo bi da se izgradi 25 bolnica ili finansira izgradnja 50 škola širom naše zemlje.

Od ove industrije, kao jedne od najbolje regulisanih u zemlji, slivaju se najveće uplate u budžet Republike Srbije, imajući u vidu da se plaćaju nameti po osnovu većeg broja poreskih oblika. Za beting industriju je, recimo, specifična naknada za priređivanje i odobrenje igara na sreću, koju druge delatnosti ne plaćaju. Usled promene zakona i povećanja naknada, prilivi budžeta po ovom osnovu su praktično duplirani za samo tri godine i to u uslovima korone.


Ukupna direktna dodata vrednost industrije igara na sreću privredi Srbije procenjuje se na najmanje 500 miliona evra, a može se reći da ova grana direktno ili indirektno utiče na kreiranje BDP-a naše zemlje od najmanje 1,5 odsto.

Jedna od najbrže rastućih industrija u Srbiji direktno zapošljava gotovo 15.000 radnika i podržava oko 100.000 radnih mesta, imajući u vidu da sarađuje i sa brojnim drugim sektorima. Prema istraživanju Udruženja priređivača igara na sreću, od beting industruje, kada se uzmu u obzir i članovi porodica, direktno i indirektno živi više od 400.000 ljudi, što je ekvivalentno populaciji većeg grada u našoj zemlji!

Usled ubrzanog razvoja onlajn igara na sreću, kompanije iz ove oblasti sve više postaju tehnološke i sa rastućim potrebama za regrutacijom vrhunskih IT kadrova. Prema najnovijim podacima, beting kompanije zapošljavaju oko 500 IT stručnjaka i najmanje još toliko matematičara, analitičara, statističara i drugih eksperata sa visokom stručnom spremom, a u okviru ove grane razvijaju se softveri i modeli sa širokom primenom i na druge segmente.

Veliki uticaj na privredu Srbije industrija igara na sreću ostvaruje i kroz saradnju sa brojnim drugim sektorima koji od nje direktno zavise, kao što su mediji, industrija hrane i pića, ugostiteljstvo, sektor nekretnina kroz zakup poslovnog prostora, IT i telekomunikacije, građevinska industrija, osiguranje, bankarstvo i mnogi drugi. Doprinos sektoru nekretnina najbolje ilustruje činjenica da u našoj zemlji postoji 3.000 uplatnih mesta i najmanje toliko zakupodavaca. Beting sektor je i jedan od najvećih oglašivača, imajući u vidu da troškovi kompanija iz ove industrije za oglašavanje putem različitih marketing kanala, sponzorstva klubova i federacija, promocije događaja i manifestacija dostižu i 30 miliona.


Prosečan godišnji iznos investicija beting kompanija prevazilazi 50 miliona evra, a osim ulaganja u opremu i razvoj mreže uplatnih mesta, u poslednje vreme sve više investiraju u modernizaciju i nove tehnologije.

Domaće kompanije priređivači igara na sreću ističu se i po ekspanziji na inostranim tržištima i malo je sektora koji u tome mogu da im pariraju.

MILIONSKE DONACIJE, NAJVEĆA PODRŠKA SPORTU...

Kompanije iz ove oblasti na godišnjem nivou izdvajaju i milionske iznose za društveno odgovorne akcije i ulaganje u razvoj zajednice. Podrška je upućena zdravstvenom sistemu, kulturnim ustanovama i manifestacijama, borbi za ekologiju i zdravije okruženje, ekonomskom osnaživanju žrtava porodičnog nasilja, mladim talentima i startapima, humanitarnim organizacijama i pojedincima kojima je to bilo najpotrebnije...

Kompanije iz ove grane su i najveća podrška domaćem sportu. Kada se uzme u obzir da gotovo ne postoji klub iz Superlige Srbije koji nema beting sponzora, zaključuje se da naša zemlja nimalo ne zaostaje za evropskim trendovima. Godišnja investicija kompanija iz ove oblasti u domaći fudbal veća je od tri miliona evra, dok ukupni dogovoreni ugovori premašuju deset miliona evra.

Glas javnosti T02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR